RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Країна квітучих озер і розвиненого фемінізму. Welcome to Нова Зеландія

Країна квітучих озер і розвиненого фемінізму. Welcome to Нова Зеландія

Інший світ – завжди сонячний і зелений. Світ, де ніколи не йде сніг і, здається, не буває проблем. І такий далекий – навіть на карті. Приблизно так я уявляю собі Нову Зеландію. Моє заочне знайомство з цією країною почалося років п’ять тому. Тоді один авторитетний ЛОР безуспішно намагався вилікувати мене від алергії, яка дошкуляла щовесни.

Коли ескулап зрозумів, що всі зусилля, включаючи народні методи, марні, він подумав і сказав: «Поїдь-но ти до Нової Зеландії. Там клімат хороший».

Через каскад озер до Кентербері, на узбережжя Такапуна розпочинаємо подорож країною люпинів і незграбних пташок ківі. Відправитися до нової цієї країни можна будь-якої пори, адже протягом року тут не буває виснажливої спеки і різких перепадів температури. У теплий час (а він у Новій Зеландії припадає на самий розпал української зими – січень-лютий) тут +23, в холодний – позначка на термометрі не опускається нижче +13. Та головне, безумовно, не це.

Важко повірити, але саме Нова Зеландія першою подарувала жінкам путівку у велику політику. Недаремно острови називають країною «розвиненого фемінізму» – тут 1893 року вперше у світі прекрасна половина людства отримала рівні з чоловіками виборчі права. І ще кілька років тому всі вищі посади – від глави держави і генерал-губернатора до верховного судді – займали дами.868.jpg
Фото freepik.com

Гідне місце жінкам відвели і на банкнотах національної валюти: рівно на половині з них зображені обличчя новозеландських героїнь. На звороті купюр – пернаті, як нагадування про те, що природа – головний скарб Нової Зеландії. Часто тутешні гроші майже ласкаво називають «ківі», на честь однойменної пташки. Відсутність крил і, відповідно, невміння літати не заважає їй бути символом країни. Зустріти незграбну птицю, схожу на пухнасту курку, в дикій природі – мрія будь-якого новозеландця. Реалізувати її і місцевим, і туристам краще за все в одному з трьох заповідників: Trounson Kauri Park, Okarito Lagoon або ж Stewart Island.

Читайте також: Під Південним Хрестом. Квінстаун

Якщо ж і національних парків для єднання з природою виявиться недостатньо, варто вирушити до регіону Кентербері (біля північного краю річки Маккензі), на острів Південний. Славиться він, насамперед, каскадом блакитних озер, таких чистих, що можна побачити дно. У середині листопада контури водойми Текапо вкриває різнобарвна галявина довгастих суцвіть люпинів – білих, помаранчевих, фіолетових, рожевих, синіх. Картина настільки приголомшлива, що багато мандрівників годинами не можуть відірвати від озера очей, запізнюючись в результаті на свої потяги. Цей меланжевий килим цвіте більше місяця – аж до католицького Різдва.515.jpgФото freepik.com

Холодні пори року в Новій Зеландії найкраще проводити в Оклендській бухті. У цей сезон сонце особливо делікатне в районі Такапуни – центральній частині Північного берега. Тутешні пляжі є улюбленим місцем відпочинку городян, незважаючи на те, що район успішно виконує і функції ділового центру. Втім, звичних для таких місць хмарочосів тут не знайти, навпаки, будівлі невисокі і досить прості. З пляжу відкривається вид на всю затоку, і майже на горизонті видніється вкрита зеленню верхівка вулкана Рангітото, яка немов виринає з океану.

Читайте також: Болдуїн-стріт. Крутіше не буває

Жити в цій частині Окленда для середнього новозеландця надто дорого (вартість будинку часом перевищує 1 мільйон доларів), тож місцеві тут селяться неохоче. Тому Такапуна поступово перетворюється на туристичний куточок, що пістрявіє вивісками готелів, барів і ресторанів. Новозеландська кухня майже не відрізняється від європейської, а якщо відверто, то колишня колонія Великобританії перейняла англійські гастрономічні традиції. Більшість національних страв готують з риби та морепродуктів, чому сприяє і географічне положення.181.jpgФото freepik.com

Якщо ви опинилися в цій частині узбережжя, обов’язково дочекайтеся припливу. Його амплітуда настільки велика, що океан вкриває майже весь пляж, залишаючи лише вузьку смужку піску, якою і прогулюються туристи.

Стоячи в гірській ущелині і вдивляючись у гладь озера, що виграє променями передвечірнього сонця, наберіть повні легені кристального повітря із запахом трав і квітів... І забудьте, що десь існують мегаполіси, суєта і зима.

Головне фото freepik.com

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Чилі: Земля, що дихає вогнем
Що для туриста – привід захоплено клацати фотоапаратом, те для місцевих жителів – постійний неспокій і навіть смертельна загроза. Гряда вогнедишних вулканів Чилі, оточених солоними озерами і термальними гейзерами, вважається одним із найбільш вражаючих місць на планеті. Та одна справа – подивитися й поїхати, і зовсім інша - постійно жити на «пороховій бочці».
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
З небом «на ти»: найбільш високогірні міста світу
Хто бодай раз бував у горах, неодмінно замислювався над тим, щоб залишитися там назавжди. Але вже через кілька годин відчував на собі всі «принади» перебування на такій неймовірній висоті і втікав назад до рідних низин… Так чи можна жити постійно там, де часом важко навіть дихати? Відповідь – так, і сьогодні ми розкажемо про п’ять найцікавіших високогірних міст світу!
Озера, що змінюють уявлення про силу природи
Коли згадуєш слово «озеро», в голові з’являється перший-ліпший образ тихої затишної водойми, яку з усіх боків обіймають порослі травою береги. OUTLOOK зробив добірку найбільш вражаючих озер, котрі змінять ваше уявлення про це творіння природи. Кожному з них є чим дивувати, хай то нетиповий колір води чи лячна здатність умертвляти живі організми.
Закрыть
Outlook facebook page