RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Карлові Вари: гуляємо, п’ємо, лікуємось…

Карлові Вари: гуляємо, п’ємо, лікуємось…

Автор: 08.11.2020 | Чехія
Позаздрити найвідомішому курортному місту Чехії Карловим Варам можуть навіть знамениті Єсентуки. Тутешня вода, яка піднімається з-під землі, давно зажила слави як панацея практично від усіх хвороб. Тому не дивно, що кожен готель має власного лікаря-курортолога, котрий за окрему плату розповість вам що, де і як пити.

А ми своєю чергою повідаємо вам історію цілющих місць та підкажемо, що і де подивитись!

Засновані на місці злиття річок Огрже, Теплоу і Ролави Карлові Вари мають у своєму лікувальному арсеналі дванадцять джерел. А почалася історія водного зцілення у місті ще в XIV столітті. 50251694-b911-47cc-999a-bc81188c6b5e-istock-636436358.jpgФото itinari.com

Одного разу імператор Карл IV вирушив на полювання в чеські ліси. Запримітивши дичину, мисливським собакам дали команду «фас», і ті чимдуж кинулися за звіром. Переслідуючи здобич, один з гончаків не помітив гарячого джерела і вскочив туди. На допомогу постраждалому збіглися всі королівські ловці. Витягнувши бідолаху, побачили, що задня лапа його дуже постраждала від укусів «здобичі», за якою пес гнався. З такими ранами чотириногий мисливець не міг нормально пересуватися, тому вирішено було далі полювати без нього... Та яким було здивування, коли через декілька днів пес наздогнав свиту, а його кінцівка дивним чином зцілилася і стала функціонувати, як раніше.

Вражений побаченим Карл, у якого тоді було розтягнення м’язів, вирішив проекспериментувати, опустивши у воду і свою ногу. Спрацювало, «загоїлось як на собаці»... А крім зцілення травми, він відчув ще й величезний приплив сил. Тож правитель вирішив спорудити біля підземного джерела ратушу, а потім і місто... Сьогодні лікувальне джерело також діє і названо іменем короля.опоипоккпукп.jpgФото robe-trotting.com

Вживають місцеву воду як зовнішньо, так і всередину. Перший варіант можливий тільки в санаторіях, а ось другий доступний просто на вулиці зі спеціально обладнаних джерел абсолютно безкоштовно. Головне, не забудьте прочитати написи біля них з поясненнями. Найпопулярніший гейзер курорту – Вржидло. Він вражає тим, що вода виривається з двокілометрової глибини і піднімається аж на тринадцять метрів, а її температура становить 73 градуси за Цельсієм, тому джерело вважається ще й найгарячішим серед інших.

Читайте також: Лялькове обличчя Праги

Ще одне цікаве місце Карлових Вар хоч і не лікувальне, однак також пов'язане з рідкою стихією – відкритий басейн на даху найвищого тутешнього готелю «Термал». Так, деякі його частини вимагають ремонту, але, плаваючи під зорями і спостерігаючи за їхнім сяйвом, уваги на незначні незручності геть не звертаєш. І до того ж, якщо гостювати тут доведеться взимку – не проблема, басейн підігрівається.

Коли ж ви удосталь нап'єтеся і наплещетесь у водичці (а відвідування декількох джерел та одного басейну цілком вистачить), можна вирушати на огляд решти пам'яток Карлових Вар. Найвідомішою вважається 132-метрова Млинова колонада, яка простяглася вздовж річки Теплоу і стала традиційним символом міста. Її було споруджено упродовж 1871–1881років за проектом чеського архітектора Йозефа Зітека, автора Національного театру в Празі.RS3123_iStock-175498932-lpr-1.jpgФото spadreams.com

І вже на початку будівництва, як і багато інших масштабних пам'яток (згадаймо хоча б Ейфелеву вежу), колонада зазнала дошкульної критики від місцевого населення, чиї нащадки нині милуються масивними обрисами кам'яних колон. Роздивлятися їх можна, сидячи у справжнісінькій кареті, візник якої за окрему плату провезе вас через усе місто.

Ще одним цікавим музейним об'єктом Карлових Вар, який уславився на весь світ, є скляний завод «Мозер». Підприємство було побудовано 1875 року. Музейна експозиція допомагає простежити всі зміни, які відбулися з ним за цей час. Особливо цінними є документи з архівів, шедеври стародавніх майстрів і найкращі сучасні твори, приклади техніки і навіть наочна демонстрація роботи від майстрів-склодувів. Є там і сувенірна крамниця, де кожен може придбати вироби з мозерського кришталю.DSC_0019.jpgФото fashiontravelstyle.com

Як і більшість чеських міст, Карлові Вари рясніють стародавніми фортецями і замками. Не є винятком і Бечов, який вражає своїм зовнішнім виглядом і багатою історією.

Його заснували в XIII столітті, коли ще і Карлових Вар не було. Тож він вважався окремим населеним пунктом. Місія місцевих жителів полягала в тому, щоб охороняти торговельний шлях, який проходив поряд, і одночасно збирати мито. Тому оборонна споруда була надійною твердинею, а час наклав на неї змішання архітектурних стилів: готичного, ренесансу, класицизму і романтизму. Відвідавши комплекс, ви матимете чудову нагоду побачити інтер'єри кількох епох одночасно.iStock-1216869601.jpgФото lui.cz

Одним з найкращих фіналів прогулянки Карловими Варами стане візит до тринадцятого цілющого «джерела». Так жартома називають винайдений тут 1807 року аптекарем Йозефом Бехером лікер бехерівку. У центрі міста є однойменний музей, присвячений історії і технології виробництва знаменитого напою. Його спочатку продавали як трав'яну мікстуру для шлунка. Тож завершити подорож містом, котре зцілює, дегустацією цілющого алкоголю – хіба не чудово?

Головне фото depositphotos.com

Вам это будет интересно:
Зимова казка: які міста найгарніше прикрашають до Нового року
До початку 2022 року лишилося зовсім обмаль часу, тому, якщо ви ще не вирішили, де саме будете відзначати найпопулярніше свято на нашій планеті, OUTLOOK пропонує свою добірку найбільш яскравих міст для святкування. У них всі бажання і мрії неодмінно збудуться!
Ми там були: Прага
Прага… Вона, романтична і декадансна, сумна і весела, піднесена і духовна, відбивається у помахах крил відгодованих чайок на Карловому мосту, в дзеркальних калюжах Влтави… Такої думки креативний копірайтер Маша Гольдман, котра якось провела там кілька днів.
Ми там були: Прага
Де віднайти найвужчий у Чехії готель «Clementin» завширшки всього близько 3 метрів, як вибрати між Pilsner Urquel, Krušovice і Gambrinus, коли годувати золотих коропів і чому 91-ий трамвай не такий як усі? Про це і не тільки дізналася Ельвіра Матросова. І, попри те, що це місто стоїть на Влтаві (дослівно wilth-ahwa – дика вода), воно аристократичне, стримане, спокійне, хоча і далеке від пуританства.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
Хто як танцює?
Що найкраще характеризує будь-яку націю без зайвих слів і довгих пояснень? Звичайно ж, танці! Адже саме століттями відточені рухи можуть розповісти іноземцеві про інші народи набагато більше, ніж підручники з історії. Якщо уважно придивитися і відчути, як танцюють у різних країнах, то менталітет народів стане набагато зрозумілішим. І це не тільки слова.
Новини іноземних дипустанов в Україні
Протягом березня акредитовані в Україні посольства брали активну участь у культурному та соціальному житті, адаптованому під сучасні реалії. Тож пропонуємо вашій увазі їх добірку.
Лялькове обличчя Праги
Як по-різному іноді виглядає історія! Золотиться маківками церков і храмів часів Київської Русі, постукує дерев’яними кломпами Голландії, підноситься до небес разом із стародавніми пірамідами Єгипту. А ось у Празі, столиці Чехії, історія має лялькове обличчя.
Посольства відзначили Європейський день мов-2020!
Рада Європи спільно з Європейським Союзом оголосила 2001 рік роком Європейських мов, який став дуже успішним у всіх 45 країнах-учасницях. Цього року посольства, акредитовані в Україні, а також їх культурні центри, організували онлайн та офлайн заходи для всіх охочих долучились до розуміння культури через мову.
У Києві відсвяткували 100-річчя утворення Чехословаччини
У столиці України відбувся дипломатичний прийом, присвячений 100-річчю утворення Чехословаччини, а також Національним дням Чехії та Словаччини. В урочистій обстановці гостей вечора зустрічали Надзвичайні і Повноважні Посли Чехії Радек Матула і Словаччини - Марек Сафін.
Закрыть
Outlook facebook page