RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  12 причин полишити все і вирушити до Гельсінкі

12 причин полишити все і вирушити до Гельсінкі

До Гельсінкі з Києва автомобілем можна дістатися менш ніж за добу. За півтора дня – залізницею. Для нетерплячих мандрівників існує літак. До Лапландії з України літають декілька авіакомпаній. Небом до кришталевого плеса Фінської затоки, знаменитих саун та одягу з оленячих шкур усього дві години.

У столиці Фінляндії живуть найчесніші люди. Так стверджують представники американського журналу «Reader's Digest», які провели експеримент із «загубленим» гаманцем. На вулицях європейських столиць залишали гаманці із сімейними фото, контактними даними і п'ятдесятьма доларами. Так ось жителі Гельсінкі повернули 11 з 12 гаманців.

Воду в Гельсінкі можна пити з-під крана. Вона класифікується як винятково чиста, найвищої якості. Декілька років тому Комітет з водних ресурсів при ООН провів дослідження і визнав водопровідну воду у Фінляндії найчистішою в світі. gettyimages-678916978-riga-latvia_edit.jpgФото silakkamarkkinat.fi

У Калліо є все: вареники, дешеві суші, театри, галереї, секс-шопи, нічліжки, лазні, барахолки, підпільні вечірки, в'язниця і навіть молодіжний рок-клуб на базі місцевого моргу. Тут немає лише поліцейської дільниці. Це найпопулярніший район Гельсінкі. Спочатку його будували для робітничого класу, а тому житловий фонд – це однокімнатні квартирки з маленькими кухнями, тісними санвузлами і загальними душовими кабінами в підвальному приміщенні. Для знедолених у Калліо щосереди роздають їжу та одяг. За міською легендою, саме в цих ущільнених клітках народився сленг Гельсінкі, особлива мова, не зрозуміла більшості фінів.

У фінській столиці живе бабуся, яка читає реп. Ейла Неванранта, 76-річна пенсіонерка, одного разу розізлилася на підлітків, які всюди розкидали сміття, і вирішила звернутись до них їхньою ж мовою. Так Ейла написала свою першу пісню про те, що не можна смітити. Вона прозвучала в телеефірі, і пенсіонерка прокинулася знаменитою. Нині популярна бабуся співає про самотність, безхатченків, проблеми екології. Ейла частий гість фінських молодіжних тусовок.

Найбільший асортимент вінілових платівок у Європі представлено в декількох музичних крамницях Гельсінкі. У продажу практично всі жанри, від jazz-funk-blues, electronic, rock, попси 70-80 років до folk-ритмів усіх народів світу, хоч би і наспівів окремих племен. helsinki_.0.jpgФото eater.com

У Гельсінкі сніг є навіть улітку. Подивитися на нього можна на Софійській вулиці в музеї міста.

Це сотні світлин у рамках експозиції «Падав торішній сніг». На них зображено фінську столицю різних років з її зимовими радощами та забавами. Є і знімки, де громадяни борються з негодою та наслідками снігопадів. Відвідати музей можна безкоштовно. Senate-Square-Helsinki.jpgФото mappytravel.com

У місті легко зустріти зграю акул, медуз, рибу-краплю, південноамериканських піраній, морську зірку і тисячі інших дивовижних істот. Усіх їх зібрано в океанаріумі «Sea Life». За життям хижаків можна спостерігати зсередини. По дну басейну, де плавають акули, прокладено скляний тунель. А в певні години годівлі можна побачити, як скат, жадаючи рибку, висовує мордочку з води і залюбки починає плямкати, змахуючи при цьому хвостом, як песик.

Ванільним та шоколадним тут нікого не здивуєш. У Гельсінкі можна скуштувати морозива з дьогтем або глазурованого фінськими національними ласощами salmiakki із вмістом нашатирю. Тут морозиво вміють робити з усього.

Для веганів існує соєве, рисове або вівсяне. Для тих, що худне – знежирене, а тим, хто має проблеми з травленням, запропонують безлактозне. Stadin_Silakkamarkkinat-2016-Eetu_Ahanen-1.jpgФото silakkamarkkinat.fi

Також існує тут і неабияке розмаїття ягідних лікерів та настоянок. Оскільки їх готують за оригінальною рецептурою на кришталево чистій фінській воді, вони мають неповторний смак. У Гельсінкі можна купити алкогольні напої з морошки, чорниці, брусниці, журавлини, обліпихи, полуниці.

У місті вельми популярна фінська ходьба. Вона сприяє оздоровленню всього організму. Фітнес-парки, курорти, центри здоров'я, спортивні бази, санаторії у всьому світі вже давно активно пропагують просту і корисну зарядку на природі. Це спортивна ходьба зі спеціально розробленими палицями. Під час такої прогулянки тіло спалює на 40% більше калорій, ніж при звичайній ходьбі. І включає в роботу майже всі м'язи.

Послухати своє серце і насолодитися безмовністю в центрі велелюдного Гельсінкі можна в Каплиці Тиші. 43543060695_a265fec2d9_b.jpgФото flickr.com

Зроблена з ялиці і чорної вільхи вона може вмістити до сімдесяти людей. У Каплиці немає релігійних зображень, там можна усамітнитися і прислухатися до голосу свого серця, знайти спокій.

Гельсінкі полюбляють привиди. Фамільних замків на всіх примар не вистачає, тож їх цілком влаштовують фінські театри чи звичайні старі будинки. Місцеві стверджують, що не раз бачили привида-чоловіка в будівлі Олександрівського театру, привида-жінку Біргітту в старій віллі району Пуотіла.

На відміну від Біргітти, привид з театру досить мирний і спокійний. Він у чині капітана. Іноді грюкає дверима, щось перекидає, зупиняє ліфт. Працівники театру з ним уживаються і навіть дружать.

Головне фото thenational.ae

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Ескімоські іглу. Що нам варто із снігу дім збудувати!
Крихітка-син до батька прийшов і пропонує втекти від мами і бабусі на Північний полюс? Тільки не треба трагічних промов про люті морози, суцільну темряву полярної ночі і голодних білих ведмедів! Змовницьки підморгніть сміливцю й запропонуйте справжню чоловічу справу – навчитися будувати іглу для ночівлі в краю вічної мерзлоти під час зимових канікул.
Дивовижна Лапландія: країна чудес за полярним колом
Що ближче зимові свята, то голосніше всенародний плач за втраченими чарами новорічної ночі. Дощі, тумани і банальна втома стали на заваді рухові радості у місто, і казка відступила на північ, в далеку Лапландію. Тремтлива заграва полярного сяйва вкриває плоттю стародавні сказання і здуває з листівок золочений пил...
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Індійське село Кодхіні: таємниця близнюків, котру ніхто не розгадав
У світі є незвичайне місце, де народжується найбільше близнюків. Хоча на перший погляд це схоже на містичний збіг, статистика змушує вірити в чудеса. Індійський штат Керала може похвалитися селом, де відбуваються незвичайні речі. Кодхіні – те саме місце, де близнюків більше, ніж у будь-якій іншій точці світу. І цьому немає майже жодних пояснень.
Піша прогулянка Аахеном
Побувати у трьох країнах за один день – реально, якщо ви потрапили в Аахен. Розташоване між Німеччиною, Бельгією і Голландією невелике студентське місто увібрало риси середньовічної культури, що відбилася в його вражаючій архітектурі. Олена Буравцова побувала в цьому місті, яке полонило її серце своїми дивовижними пам’ятниками...
Чан-чан. Перуанське місто з глини
Бувалі мандрівники розповідають, що розглядати руїни стародавніх поселень в Андах можна місяцями, переїжджаючи з одного регіону в інший. Особливо багате на археологічні комплекси західне узбережжя південного континенту. Декотрі з них, приміром, Мачу-Пікчу, давно стали популярними серед туристів, інші тільки розпочинають прочиняти свої двері для допитливих.
Гетто світу: «Маленька Італія» Нью-Йорка
Переїжджаючи до нової країни, люди найчастіше селяться поряд з такими ж емігрантами. Це досить зручно: недороге житло, роботу можна знайти прямо на місці, та й мову вчити не обов’язково – довкола всі свої. Так виникають національні гетто. Маленька Італія – один із найбільш мальовничих кварталів Нью-Йорка.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Що подивитися в азіатській частині Стамбула?
Судячи з відгуків більшості туристів, котрі відвідали Стамбул, багато з них так і не зібралися досхочу погуляти азіатською частиною головного турецького мегаполіса. Максимум, що вони бачили – аеропорт Сабіха і причали, куди можна як на атракціон приплисти з Європи, попутно нагодувавши чайок хлібом.
Закрыть
Outlook facebook page