RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Fashion-експансія: інтерв'ю з молодими українськими дизайнерами

Fashion-експансія: інтерв'ю з молодими українськими дизайнерами

OUTLOOK розпитав молодих українських дизайнерів про те, що чекає на нове покоління у fashion-індустрії при спробі пробитися на закордонні ринки та подіуми. Відповідають: Яна Чаплигіна і Лєра Лещова.

Лєра Лещова (бренд Lera Leshchova)

DSC00907-603x340.jpg

• Дебютна колекція була представлена в рамках програми New Wave на Mercedes-Benz Kiev Fashion Days F/W 2012.

• У 16 років працювала з Михайлом Вороніним над створенням колекції суконь.

• На Паризькому тижні моди дизайнер у складі шоукейсу Mercedes-Benz Kiev Fashion Days презентувала колекцію в шоу-румі Fashion Scout Paris. Відзначена премією Vogue «Design It».

Яна Чаплигіна (бренд YANA CHAPLYGINA) 
ya_1.jpg

• Випустила 4 колекції. Перша, Dark Flower, була представлена на малому подіумі F/W 2012, lookbook і fashion film для неї були зняті в Лондоні.

• У 2013 році виграла конкурс за розробку дизайну для Ugg Australia.

• Учасниця конкурсів молодих дизайнерів Bazaar Fashion Forward, Mango Fashion Forward.


— Які підводні камені чекають на молодих дизайнерів, якщо вони наважуються спробувати просувати себе і свій продукт за кордоном?

Яна: Перше, до чого ви повинні бути готові, – це до постійної праці та конкуренції. За кордоном велика кількість молодих талановитих дизайнерів мають ґрунтовний фундамент знань і досвіду, який вони почерпнули за час практики у визнаних майстрів в індустрії моди. Та це в жодному разі не означає, що ми неконкурентоспроможні. Найголовніше – завзятість, робота, рух вперед без зупинок і, звичайно, пошук та відданість своєму стилю.

102149559.jpgДля того, щоб показати колекцію за кордоном, молодому дизайнеру можна почати з фешн-платформи Fashion Scout. Так колись стартували відомі бренди David Koma, Felder Felder. Ця можливість відкрита і для українських творців моди. Заявку на участь можна подати через Mercedes-Benz Kiev Fashion Days або ж самому, безпосередньо у Fashion Scout London чи Fashion Scout Paris. При цьому потрібно мати певну фінансову базу або спонсорську підтримку, оскільки все це дуже затратно, і враховувати, що проводитиметься відбір компетентною комісією.

Існує безліч конкурсів для молодих дизайнерів, головне – цікавитися і шукати. Також можна просувати свій бренд за кордоном, беручи участь у виставках, які проходять кілька разів на рік і спрямовані на пошук баєрів та здійснення продажів.

Лєра: Світовий досвід показує, що можна вкласти 50 мільйонів у розкручування і прогоріти, а можна з нуля, при мінімальному капіталі, створити бренд з мільярдним оборотом. Якщо ви вирішили зробити популярною свою марку, та ще й вийти з нею на іноземні ринки, то передусім варто показувати колекції із сезону в сезон, регулярно брати участь у виставках, трейд-шоу і, головне, – не зраджувати власному почерку, який і є запорукою ліквідності вашого бізнесу. Існує негласне правило: перш ніж почати співпрацювати з дизайнером, баєри придивляються до стабільності його роботи протягом трьох-п'яти сезонів. Витрати на виставки та покази за кордоном незрівнянно більші, ніж в Україні, тому практично ніхто з моїх молодих колег, на жаль, не може оплатити і витримати сезонність. До того ж собівартість одягу в нашій країні надто висока. Як результат, щоб запропонувати баєрам адекватні їхнім бізнес-реаліям ціни, дизайнеру нерідко доводиться залишатися без прибутку.

— Якщо порівняти організацію показу в Україні і за її межами, де складніше провести все на належному рівні, більш затратно як у моральному, так і в матеріальному плані?

Лєра: Вартість проведення показу за кордоном і у нас просто непорівнянна. Як ви розумієте, у першому випадку вона набагато вища. Політична нестабільність в Україні, безумовно, негативно позначилася на вітчизняному fashion-бізнесі. Щодо морального аспекту, то, наприклад, у Парижі та Лондоні, де в мене відбувся показ, я практично скрізь зустрічала живий, непідробний інтерес людей до нашої країни і до українських дизайнерів, які, незважаючи на всю складність ситуації, не опускають рук і продовжують творити. У Парижі навіть був організований прийом під патронатом Vogue USA і конгломерату LVMH на підтримку наших дизайнерів, який відвідала найвпливовіша жінка у світі моди – Анна Вінтур, а також редакції американського та британського Vogue у повному складі, i-D, Vogue Brazil, WWD, Vogue.co.uk, баєри NET-A-PORTER.COM, colette Paris, Kabuki і навіть Патрік Демаршельє.

Volcano_1.jpg

Яна: За кордоном організація показів, звісно, на вищому рівні, там все чітко і продумано, але ми теж поступово просуваємося в цьому напрямку. Проведення показу – як правило, дуже витратний захід, і будь-який дизайнер повинен бути до цього готовим. З морального боку, це завжди переживання і стрес. Це природно. Коли я брала участь у Kiev Fashion Scout, мені дуже сильно допомагали засновник Vauxhall Fashion Scout Мартін Робертс і професор London College of Fashion Тоні Гленвілл. Мартін постійно запитував, чи успішно пройшла примірка перед показом, чи встигаємо ми з make up, і навіть складав у ряд взуття для моделей. А Тоні підтримував мене психологічно на бекстейджі прямо перед моїм показом Volcano.

— Лілія Пустовіт у своєму інтерв'ю якось розповідала, що на самому початку її рятував тільки голий ентузіазм і безліч спроб: «Позичаєш гроші, пакуєш у дві валізи свою колекцію і їздиш з нею на всі можливі конкурси молодих дизайнерів». Чи змінилася ситуація зараз і чи з'явилися якісь нові перспективи для тих, хто тільки стартує у фешн-сфері?

Яна: Так, голий ентузіазм – це чиста правда. Спочатку ти нічого не заробляєш, просто вкладаєш гроші. Перші продажі стають індикатором того, що все не даремно, треба рухатися вперед, вчитися на своїх помилках і аналізувати.

Участь у конкурсах – шанс потрапити на місяць практики до дизайнера зі світовим іменем. Це дасть можливість побачити, як працюють професіонали, зрозуміти загальну систему управління будинком моди або навіть виграти призовий фонд для початкового розвитку своєї марки. Такі конкурси є і за кордоном, і в Україні.

Лєра: Не можу не погодитися з Пустовіт. На етапі становлення все тримається тільки на вірі у свою справу і працездатності. Напевно, так буде завжди. Техніка та визнання – справа наживна, однак дуже копітка і затратна за часом. Успіх у нашій сфері також багато в чому залежить від коштів, вкладених в ім'я, проте це не гарантує окупність інвестицій. Кожен відомий бренд являє собою коктейль з дизайнерського таланту, твого унікального стилю, роботи цілої команди професіоналів у швейній індустрії, сфері маркетингу та піару. Особиста привабливість, комунікабельність, везіння – теж мають значення.

Вам это будет интересно:
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Онлайн-семінар від Міжнародного жіночого клубу Києва
1 грудня з 10:00 до 11:30 Міжнародний жіночий клуб Києва запрошує долучитись до онлайн-заходу на платформі Zoom на тему: «Як бути у часи невизначеності? Секрет вашого успіху»
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Кінофестиваль "ОКО" встановлює рекорд
До Національного реєстру рекордів України внесуть унікальний етнографічний артоб'єкт, який створили в Болграді в рамках Міжнародного етнографічного кінофестивалю "ОКО".
Стартує online-едиція Міжнародного Етнографічного Кінофестивалю ОКО
З 11 по 18 вересня на сайті кінофестивалю okofilmfest.com.ua відбудуться покази конкурсних стрічок на етнографічну та антропологічну тематику.
Оголошено онлайн та офлайн програми кінофестивалю "ОКО"
Менш ніж за місяць розпочнеться друга едиція Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО», який зібрав у свою програму документальні стрічки з усього світу, і мовою кіно розповідатиме про звичаї, обряди, традиції, релігії та культуру різних країн та народів.
Що вони їдять: Україна
Розпещені домашніми борщами, голубцями та котлетами ми наївно вважаємо, що знаємо українську кухню як свої п'ять пальців і нічого примітного в ній немає, хоча насправді гастрономічна спадщина нашої країни значно багатша, аніж нехитре бабусине меню. Настав час згадати оригінальні українські страви, незаслужено забуті в епоху напівфабрикатів і швидкого харчування.
Міжнародна акція до Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України від проєкту OUTLOOK, МЗС та NARODNYI DIM UKRAINA
За організації та ініціативи Міністерства закордонних справ України, Народного дому «Україна» та проєкту OUTLOOK у співпраці з українськими громадами за кордоном відбулася міжнародна акція з відзначення Дня Державного Прапора та 30-ї річниці Незалежності України.
Вручення вірчих грамот чотирма новопризначеними послами Президенту України
19 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Ірландії, Федеративної Республіки Нігерія, Республіки Корея та Республіки Вірменія.
Зміна дат та локації етнографічного кінофестивалю "ОКО"
Друга едиція кінофестивалю відбудеться 11-18 вересня онлайн та 16, 17, 18 вересня офлайн, в сонячному регіоні Бессарабії, що на півдні України, в м. Болград, яке святкує цього року 200-річний ювілей.
Життя на воді: 7 маловідомих конкурентів Венеції
Коли ми чуємо вираз «місто на воді», одразу на думку спадає Венеція, чи не так? Неквапливі гондоли, вузенькі вулички по обидва боки, ніжне світло сонця, що заходить, і старовинна архітектура створюють той п’янкий романтичний коктейль, котрий приваблює туристів з усього світу.
Українські Сади Семіраміди
Вы колись помічали, як манять парки, коли надворі стає тепліше? І що відбувається, коли раптом опиняєшся там? Час завмирає, а всередині тебе щось починає пульсувати. Пропонуємо відвідати разом з OUTLOOK найкрасивіші парки України, з яких ви вийдете оновленими.
Закрыть
Outlook facebook page