RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Сила – у миротворчості: День Організації Об'єднаних Націй

Сила – у миротворчості: День Організації Об'єднаних Націй

Організацію Об'єднаних Націй було створено задля припинення насильства у світі, захисту прав людини і викорінення злиднів. 24 жовтня 1945 року держави-засновники ратифікували договір про створення всесвітнього органу, який отримав назву ООН.

Прототип організації запропонував ще філософ Іммануїл Кант, який вбачав порятунок Європи в об'єднанні народів і спільному здійсненні миротворчих місій. Після Першої світової війни, 1920 року, було створено Лігу Націй, на яку поклали священний обов'язок запобігати кровопролиттю у світі. Але вона виявилася безсильною перед обличчям Другої світової. Ось чому по війні, яка втягла 53 країни в криваву бійню, було офіційно створено Організацію Об'єднаних Націй.

За Статутом ООН, діячі різних держав сприяють примиренню та посередництву, а якщо це не принесе результату, застосовують санкції і традиційні військові засоби.un-sunnypanorama-crop2.jpgФото beltandroad.news

Розгорнувши першу миротворчу місію на Близькому Сході 1948 року, відтоді ООН провела понад 70 операцій по розв’язанню суспільно-політичних конфліктів. На жаль, часто миротворці віддають життя в ім'я миру в усьому світі. Так, 2005 року загинуло 124 вояки із 46 країн. При цьому під час місії зброю використовують тільки для самозахисту у виняткових випадках, бо від дії одного спостерігача залежить результат цілої операції. У своїй небезпечній, проте благородній справі миротворчі сили ООН сповідують принцип: для залагодження конфлікту слід скласти зброю і постаратися прийти до хоч якоїсь згоди.

Значущу роль ООН зіграла під час Берлінської кризи 1948–1949 років, коли країни-переможці у Другій світовій розділили Німеччину на чотири зони впливу. СРСР, США, Велика Британія та Франція, раніше об'єднані спільною справою – боротьбою з фашизмом, тепер мали власні інтереси. За допомогою окупованої території країни маніпулювали одна одною, прагнучи виграти в геополітичній розстановці сил у Європі. Америка, яка спочатку не планувала надавати Німеччині економічну допомогу, провела грошову реформу. У відповідь радянські війська, бажаючи таким чином закликати сторони до переговорів, блокували Західний Берлін і перекрили шляхи сполучення із західнонімецькими зонами. В той момент, коли Берліну загрожувала гуманітарна катастрофа, в хід подій втрутилася ООН. Зрештою було розроблено «Окупаційний статут», який надавав США, Великій Британії та Франції контроль над Західною Німеччиною. Так з'явилася ФРН. Радянський Союз, у свою чергу, ініціював створення НДР.unflags.jpgФото trade.gov

Була в історії ще одна подія, а саме карибська ракетна криза 1962 року, яку завдяки втручанню ООН було подолано.

Саме тоді Радянський Союз розмістив на Кубі ракети з ядерними боєголовками, а американський президент Кеннеді запровадив військово-морську блокаду острова. Ніколи ще ядерна війна не здавалося настільки ймовірною. Рятуючи світ від термоядерної трагедії, Генеральний секретар ООН організував радянсько-американські переговори. Результат не забарився: СРСР вивіз зброю з території Куби, а США відкликали з військової бази Гуантанамо введені війська.

Один з наймасштабніших конфліктів, який ООН прагнула врегулювати протягом десятиліття, з 1965 до 1975 року, виник на Близькому Сході й вилився у протистояння між арабськими радикалами на палестинських територіях та Ізраїлем.

Війна, яку Ізраїль назвав боротьбою за незалежність, палестинці охрестили катастрофою. Уперше конфлікт вийшов на поверхню 1945 року, коли Єврейське агентство, котре представляло інтереси Палестини, заявило про необхідність створення єврейської держави. Йому не поступалося населення арабського походження, яке вважало важливим зберегти етнос у межах однієї країни. ООН запропонувала два варіанти подолання протиріччя: створити дві незалежні держави, об'єднані однією економічною моделлю, або єврейсько-арабську федерацію. Саме другий план схвалили всі, крім Ліги арабських держав і Вищої арабської ради, які пообіцяли зробити все від них залежне, щоб перешкодити розділу Палестини. Це вилилося у війну 1948 року, зупинити яку вдалося завдяки ООН: на початку 1949 року було укладено угоди про припинення вогню. Як наслідок, Ізраїль окупував 112 населених пунктів, відведених арабській державі, тоді як араби отримали контроль над 14 поселеннями, що належали євреям. А після укладення перемир'я було встановлено Зелену лінію, котра позначила припинення вогню.20150611-unmit-day-of-peace.jpgФото usip.org

І, нарешті, югославська трагедія, коли успішна країна з високими економічними показниками потонула в міжусобицях громадянської війни. Етнічні протиріччя в кожній з республік свідчили: розпад держави неминучий. З приходом до влади Мілошевича конфлікт між сербами та албанським населенням Косова поглибився і призвів до того, що албанці втратили всі права на територіальну автономію. Не розв’язавши проблеми дипломатичним шляхом, косовари вступили в партизанську боротьбу. Теракти, самосуди над югославськими чиновниками і неможливість упоратися з опором – такий вигляд мала Югославія в очах Заходу.

Тож реакція була нищівна: бомбардування НАТО стерли з лиця землі цілі райони, півмільйона албанців зосталося без даху над головою. Найбільше жертв, що й не дивно, було серед мирних жителів, тих, хто опинився в неправильний час в неправильному місці. Як наслідок, югославські війська було виведено з Косова, а саму республіку віддано під контроль ООН. Тому з 1999 року Місія Організації Об'єднаних Націй у справах тимчасової адміністрації в Косові стежить за виконанням законодавства, відновлює зруйноване і керує політичними процесами.

Як показує історія, політики, розв'язуючи війни, рідко беруть відповідальність за скоєне, зате народ, який повірив у «гарні» ідеї, поповнює лави «втраченого покоління». Утім, політики рано чи пізно миряться: з цим доводиться якось жити і дивитися в очі тим, кого ще вчора вважали ворогами. У цьому контексті особливого змісту набувають слова, якими починається Статут ООН: «Ми, народи Об’єднаних Націй, сповнені рішучості позбавити прийдешні покоління нещасть війни, яка двічі в нашому житті принесла людству невимовне горе, і знову утвердити віру в основні права людини, у гідність і цінність людської особистості, у рівноправність чоловіків та жінок і в рівність прав більших та малих націй, та створити умови, за яких можуть дотримуватися справедливість і повага до зобов’язань...»

Головне фото thecanadianencyclopedia.ca

Вам это будет интересно:
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Баджо: морський народ Південно-Східної Азії
Нечисленні народи завжди цікавили вчених і художників, котрі шукали в їхньому способі життя натхнення для своєї творчості. Один із найпопулярніших етносів сьогодні - баджо, кочовий народ мореплавців, котрих формально можна співвіднести з Малайзією.
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
А ви знали...?
Перша у цьому році підбірка новин та цікавинок охопить інформацію з різних частин світу і, що головне, її буде вдвічі більше ніж зазвичай!
Визначені лауреати 25-ї ювілейної загальнонаціональної програми «Людина року – 2020»
Загальнонаціональна програма «Людина року» святкує свій 25-річний ювілей! Вже чверть століття проект зводить на зірковий п’єдестал справжніх лідерів незалежної України, які своїм професіоналізмом і яскравим талантом сприяють її прогресу, демонструють всьому світу безмежні можливості українського народу.
26 жахливих фактів про Голокост
Голокост – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривлені уявлення про переваги однієї раси над іншою. У скаліченому тілі горів вогонь незламного духу. Хоча свідоцтва про Голокост неможливо читати без сліз і душевного болю, про це необхідно знати – хоча б для того, щоб уникнути подібного у майбутньому.
Петра. Скарби набатеїв
Безцінний дар земель Сходу, казкове місто, висічене з червоної плоті, столиця працьовитого арабського племені набатеїв, котрі прийшли до Йорданії понад дві тисячі років тому... У Петри багато порівнянь, та жодне з них не здатне передати красу і велич цього загадкового міста. Довгі роки воно було легендою, містом-примарою, що жило в оповідях про стародавній народ і його дивовижні скарби.
ВІДЕО: Величний спадок Узбекистану
OUTLOOK пощастило побувати в гостинній країні Узбекистан і сьогодні ми розповімо про унікальне місце - Мавзолей видатного полководця і політичного діяча Амір Темура.
Фортеця Масада: остання битва
«Моя хата скраю, першим народ від ворога захищаю» – це українське прислів'я цілком можна вплести в історію ізраїльського народу, тільки замість «хати» використати слово «фортеця». Коли римляни напали на Єрусалим, жителі стояли пліч-о-пліч доти, доки ворожі легіони не відтіснили їх до останньої твердині.
День вишиванки 2020! Дипломати іноземних посольств підтримують святкування
Котрий рік поспіль українці у всьому світі, одягнувши національне вбрання на роботу, для прогулянки містом або просто для фотографії, відзначають День вишиванки. Цьогоріч святкування припало на 21 травня і до нього долучились представники іноземних посольств, акредитованих в Україні.
Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців
У світі безліч варіантів професій, які може опанувати людина. Північна Америка дала поштовх стартапам та банківскому сектору, Азія - високим технологіям, Європа - медицині... А ким же працюють люди на найбільш сонячному континенті - давайте дізнаємось!
Гетто світу: Маре - Париж по-еврейські
Свіжі і хрумкі піти, намолені синагоги, кошерні ресторани і милі люди з пейсами і добрими очами – щоб побачити все це не конче летіти до Ізраїлю. Досить просто зазирнути у паризький квартал Маре, розповідь про який і продовжує нашу рубрику про національні гетто.
Закрыть
Outlook facebook page