RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Інша сторона шведської помпезності. Нобелівські інтриги

Інша сторона шведської помпезності. Нобелівські інтриги

Жовтень – час не тільки шарфів, глінтвейну і золотавого листя під ногами, а й оголошення нобелівських лауреатів. За цією подією зазвичай пильно спостерігає увесь світ, хоча найчастіше люди бачать тільки «глянсову» сторону медалі. Outlook занурився глибше і довідався про курйози і скандали, які вже понад сто років супроводжують престижну премію.

Читайте также: Теорія великої відмови


Для початку трохи статистики, відповідно до якої середній вік лауреата – 59 років. Він переважно народився або навесні, або взимку. «Найпопулярніші» дні народження – 21 травня і 28 лютого. Якщо говорити про національну належність, то найчастіше нагороджують американців – 43% від усіх переможців зі США, за ними ідуть німці та англійці. Що стосується представників Німеччини, в часи нацизму діячам з цієї країни було заборонено приймати відзнаку від комітету. На сьогодні щасливчики, крім слави, отримують близько мільйона доларів і 200-грамову золоту медаль з портретом мецената-зброяра.

«Миротворець» Гітлер

Одним з головних претендентів на здобуття Нобелівської премії миру в 1939 році був саме фюрер. Що вражає: його шанси злетіли після розділу Чехословаччини роком раніше. Мюнхенські угоди, підписані Гітлером разом з лідерами демократичних країн, не лише німецька, але й західна преса підносила як вияв «миротворчості», не інакше... Кажуть, тільки після нападу на Польщу, який став початком Другої світової війни, невдалого художника було викреслено зі списку кандидатів. Сьогодні ця історія видається абсурдною, але так здається лише на перший погляд, адже в 1938-му найвпливовіший журнал «Time» вибрав людиною року все того ж таки «пацифіста». 

Убивця-письменник

Не тільки в номінацію «мир» потрапляють одіозні персонажі. 2000 року на здобуття премії в галузі літератури було висунуто маловідомого за межами США письменника Стенлі «Тукі» Вільямса. Свою творчість він розпочав у в’язниці, де опинився за вбивство чотирьох людей з метою пограбування. За ґратами, в очікуванні вироку, злочинець написав декілька дитячих книжок про вуличне насильство, які зробили його справжньою зіркою в Каліфорнії. «Тукі» був претендентом протягом кількох років аж до моменту, коли 2005-го губернатор штату Шварценеггер відхилив його чергове прохання щодо помилування і підписав розпорядження про страту. До слова, попри те, що золота шведська медаль Вільямсу так і не дісталася, на своїй батьківщині автор одержав декілька призів, у тому числі і премію президента. 

Сміється той, хто сміється останнім

Веселих історій, пов'язаних із омріяною нагородою, теж не бракує. Виходець із СРСР, якому Єлизавета Друга надала титул «сер», Андрій Гейм прославився тим, що 2000 року його нагородили стьобною Шнобелівською премією. Цю сумнівну відзнаку йому принесла летюча жаба з досліду із діамагнітною левітацією. Здається, вчений не звернув уваги на жарт і продовжив собі спокійнісінько займатися фізикою. І вже 2010 року він спільно з Костянтином Новосьоловим розділив «нобеля» за відкриття нового матеріалу – графену. Таким чином, Гейм – єдина людина за всю історію, котра удостоїлася обох нагород. 

А ще...

Вручення премій немислиме без урочистого бенкету з королем Швеції, який відбувається в Золотій залі ратуші. А при ній працює ресторан, де всі охочі будь-якої пори року можуть скуштувати страв з останнього нобелівського меню. Коштує це приблизно 200 доларів на людину. 

Наймолодшим лауреатом став 1915 року 25-літній фізик Вільям Брегг. А найстаршим переможцем був Леонід Гурвіц. Свої медаль і мільйон він одержав у 90 років. 

Деяким вченим пощастило здобути премію двічі, серед них і Марія Складовська-Кюрі. А ось тричі приз діставався лише організації – комітету Червоного Хреста. 

Всупереч поширеній думці, Альберт Ейнштейн отримав нагороду не за формулювання теорії відносності, а за пояснення фотоелектричного ефекту. 

2010 року китайський дисидент Лю Сяобо не знав, що його удостоїли такої високої нагороди в галузі миру, адже сидів у в’язниці і був позбавлений зв'язку зі світом. 

У несподіваному місці радісна звістка застала письменника Гюнтера Грасса – на прийомі у стоматолога.

Вам это будет интересно:
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
ВІДЕО: Загадка на півдні Франції - печера Шове
У 1994 році в горах на півдні Франції була виявлена печера, всередині якої знаходилося більше тисячі наскельних зображень, що датуються 34 століттям до н.e. На думку експертів, це сліди першої цивілізації на території Європи. Чудовою якістю збережених малюнків печера зобов'язана тому...
Підземний полиск імперії: будапештське метро
Провівши всього годину в польоті, я раптом дізнався, що опинився в місті, де є найстаріше в континентальній Європі метро. І це ще не все, чим примітна будапештська підземка. OUTLOOK вирушає на прогулянку метрополітеном одного з найгарніших міст світу. Спускаємось?
Departure: Балчик
Якщо вам до душі відпочинок у Болгарії, але не знаєте, в якому містечку зупинитися, відвідайте Балчик. Він підійде тим, хто цінує затишні й недорогі поїздки, без напливу відпочивальників і спустошення гаманця. А древній вік міста і наявність унікальних пам'яток створять чудову альтернативу сонячним і морських ваннам.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Великий шовковий шлях по-таджицьки
Зачувши словосполучення «великий шовковий шлях», одразу уявляєш собі відважних мандрівників і нескінченні каравани, повні коштовностей і дивовижних товарів, що перетинають країни та континенти. Сьогодні ми розповімо про таджицькі міста, котрі слугували у давнину найважливішими перевалочними пунктами цієї торговельної артерії.
Підземеллями Європи: Париж, Берлін, Прага
Блукаючи мальовничими вуличками старої Європи, ми роздивляємося на всі боки і навіть не підозрюємо, скільки цікавого лежить у нас під ногами. Якщо вам набридли стандартні туристичні тури з черговим марафонським забігом до музеїв та пам'ятників, пропонуємо поглянути на бабусю Європу з іншого ракурсу. Точніше – зазирнути їй «під ноги».
Історія бренду: Жан Пату
Йому вдалося вловити зухвалий дух початку двадцятого століття і передати ідеали епохи в модних новаціях. Радість, швидкість і легкість – якщо емоції допомагають продавати, то враження, пов'язані з брендом Жана Пату, будуть саме такими.
Прийшов, побачив, збудував. Шедеври Джованні Лоренцо Берніні
Буває, подивишся на листівку із зображенням міста й одразу розумієш, що на ній Київ, Париж, Рим або рідне селище. І це зовсім не заслуга твоєї вчительки географії, а непосильна праця майстрів, руками яких створювалися знайомі всім шедеври архітектури. Сьогодні ми згадуємо італійського підкорювача мармуру Лоренцо Берніні.
26 жахливих фактів про Голокост
Голокост – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривлені уявлення про переваги однієї раси над іншою. У скаліченому тілі горів вогонь незламного духу. Хоча свідоцтва про Голокост неможливо читати без сліз і душевного болю, про це необхідно знати – хоча б для того, щоб уникнути подібного у майбутньому.
Петра. Скарби набатеїв
Безцінний дар земель Сходу, казкове місто, висічене з червоної плоті, столиця працьовитого арабського племені набатеїв, котрі прийшли до Йорданії понад дві тисячі років тому... У Петри багато порівнянь, та жодне з них не здатне передати красу і велич цього загадкового міста. Довгі роки воно було легендою, містом-примарою, що жило в оповідях про стародавній народ і його дивовижні скарби.
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики; ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього.
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
Закрыть
Outlook facebook page