RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  "У джазі тільки... вініл"

"У джазі тільки... вініл"

Сьогодні, в Міжнародний день музики, редакція OUTLOOK повернеться в часи вічного джазу. Його віддані шанувальники досі тримають оборону: використовують перевагами цифрової епохи, але залишаються вініломанами, і на те є свої причини...

Творцями першої вінілової платівки, які назавжди увійшли в історію, став колектив Original Dixieland Jazz Band з Південних Штатів. Парадоксально, та ці хлопці були білими музикантами, а перші «чорні» дісталися до звукозапису через п’ять років. З тих пір джазмени усього світу вважають за краще слухати музику тільки на одному носію – на вінілі.

До речі, дозволено це було не усюди. У радянські часи був популярним вислів «бугі на кістках» - саме так спочатку називався знаменитий фільм Валерія Тодоровського «Стиляги», про музикальні 50-ті. Це словосполучення народилося в роки заборони на джаз, адже фразу ««Сегодня он играет джаз, а завтра родину продаст» знав кожен порядний громадянин. Тоді меломани, не маючи можливості придбати вініл з жаданою музикою, перезаписували трофейні або куплені з-під поли платівки на великоформатні рентгенівські плівки (їхщеназивали "ребрами" або "записами на ребрах").

Радянські слухачі мали повне право заздрити своїм західним колегам, адже там подібних обмежень не було, і люди спокійно витрачали свої кровні на улюблену музику. У багатьох з’являлися колекції, для яких потрібні були окремі кімнати, а то й квартири. До речі, один з найвідоміших збирачів джазового вінілу – японський письменник Харукі Муракамі. За словами автора, ми б ніколи не прочитали ані «Норвезький ліс», ані «Кафку на пляжі», якби не музика Чарлі Паркера та інших виконавців. За 30 років Харукі накопичив більше 40 тисяч джазових платівок. Згадку про цей стиль можна простежити мало не в кожному його творі, не кажучи вже про «Джазові портрети», які корисно прочитати будь-якій культурній людині.

А взагалі, найбільше вінілу у жителя Пенсільванії Пола Маунхеїні: за його підрахунками – 3 мільйони! Для того щоб зібрати це добро, йому знадобилося 50 років. Ще в січні 2013-го він виставив їх на аукціон, оцінивши в 50 мільйонів доларів. Покупець ще не знайшовся, проте колекціонер не засмучується. Пол каже, що тільки 17% записів з його «зібрання» є в електронному вигляді. Решта 83% – унікальна музика, яка більше ніде не збереглася.

Наш час, при всьому розмаїтті форматів і гаджетів, називають другим розквітом вінілу. «Награвшись» у мегабайти і жорсткі диски, меломани та музиканти повертаються до платівок. Не так давно Земфіра випустила альбом «Жыть в твоей голове» на вінілі. За нею пішли «Ю-Пітер», «Чайф» і скандальний Шнур зі своїм «Ленінградом». Дедалі більше любителів хорошої музики обзаводяться програвачами, кажучи, що тільки так можна насолодитися нею, і це зовсім не хіпстерська примха. А джаз, по суті, з вінілу й не злазив: на коктебельському фестивалі або на Blue Bay добре продаються і купуються заповітні упаковки із записами сучасних віртуозів.

Дуже може бути, що в епоху глобального піратства і торентів набагато розумніше випускати свій альбом не на дисках з їх пласким звучанням, а на старих добрих платівках, які не тільки потріскують, але й гріють душу, створюючи неповторну атмосферу. І, що найважливіше, за такий носій меломан готовий платити – у всьому світі зростають продажі вінілу.

Джерело: Pitchfork.com

Лише у Великобританії за 2013 рік його було куплено на 16% більше, ніж за попередній. А вже на батьківщині бітлів і квінів точно розуміються на музиці...

За словами експертів, вініл ще, на додаток, досить приваблива інвестиція. За останні 10 років він подорожчав удвічі. А оскільки багато лейблів закрилися і альбоми легендарних груп навряд чи будуть перевидаватися, колекціонери потирають руки, адже їхній капітал з часом стане ще вагомішим. Уже сьогодні рідкісна платівка культового виконавця може коштувати від кількох сотень до 15 тисяч доларів. Цікаво, що сучансні виконавці також намагаються не втрачати частку слухачів-вініломанів, і, хоча цей рік ще не закінчився, деякі рейтингові тенденції  вже можна спостерігати. 

Головне фото: Philip Osey Kojo of Ghana

Вам это будет интересно:
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Йодль – музика австрійських гір
В Австрії з'явився незвичайний маршрут, його вибирають любителі вокального стилю йодлем. Бредуть туристи долиною Циллерталь, широка стежина звужується, відкриваючи шлях тільки для найзавзятіших, і звивиста доріжка веде вгору. Зазирають мандрівники до хижки, яка має форму дзвіночка, обходять стороною найбільший ріг, прямуючи туди, де альпійські пастухи вели неквапливі музичні бесіди зі своїм стадом.
Фаду: ніжність і глибина португальських романсів
Дванадцятиструнна гітара, напівтемрява португальських ночей, свічки і пронизливий голос ... Драматичні мотиви романсу фаду розповідають про нерозділене кохання. Йому не судилося збутись, але це не заважає почуттям втілюватися в зворушливі звуки португальських романсів.
А ви знали...?
У цьому випуску ми розповімо про жінок у Китаї, які мали свою мову, про жінку, яка зачинила свою квартиру на 70 років, а також про мистецтво графіті, скульптуру і місто, яке визнали історичним пам'ятником. Впевнені, вам сподобається!
А ви знали...?
Добірка цього тижня насичена фото і відео матеріалами з різних куточків нашої планети. Хто налаштовує годинники у Букінгемському палаці? Як звучить Чорнобиль? Чи можливо у незвичний спосіб оглянути околиці міста Чунцинь? Ці та інші цікавинки ви сьогодні дізнаєтесь!
Пабло Пікассо: Поет для своєї епохи
Про Пікассо як про самобутнього художника, графіка та скульптора нам так чи інакше відомо все або майже все, тоді як інші його іпостасі опинилися на другому плані. Ілля Еренбург одного разу дуже коротко описав відносини Пабло Пікассо зі своєю епохою: «ХХ століття знайшло в ньому власного експерта-динаміта, філософа та поета».
А ви знали...?
Добірка цього тижня у своїй більшості стосується фотографій і вони вас однозначно вразять! Тут зібрані як знімки фотохудожників ХХ століття, так і переможця цьогорічного конкурсу аерофотозйомки Drone Awards. А от завершимо підбірку елементом сучасних реалій...
А ви знали...?
У цій рубриці ми коротко розповімо про ТОП-5 найбільш вражаючих новин зі сфери культури, які вразили суспільство за останній тиждень. Ми впевнені, нам є чим вас вразити!
Швейцарія: банки, шоколад та армія
Ні для кого не секрет, що наш світ сповнений парадоксів. Outlook намагається в них розібратися, тому сьогодні ми розповімо про збройні сили найбільш мілітаризованої країни світу, яка при цьому вже понад два століття ні з ким не воює. Наш матеріал про армію Швейцарії.
Гульнути в... Пакистані!
OUTLOOK вивчив найяскравіші пакистанські свята. Не даремно ж кажуть: як народ гуляє, так він і живе. Дивовижна гра історії. Пакистан на політичній карті світу з’явився порівняно недавно, але назвати цю державу «молодою» язик не повертається.
Критичні температури: не дай собі засохнути
У тих куточках Землі, про які зараз піде мова, люди живуть за особливими правилами природи. Тут дощі не трапляються зненацька, а морози не приходять несподівано. Усе набагато серйозніше. І якщо одного разу вас занесе в один з них – будете вже підготовлені і, можливо, згадаєте OUTLOOK з вдячністю.
Підбери собі колеса. Незвичаний транспорт
Перша частина прислів’я «Готуй сани влітку…» для жителів одного з регіонів Португалії навряд чи може бути актуальною. Навіщо чекати снігу, якщо ті відмінно їздять по асфальту. Про це та про інші незвичайні види транспорту – від громадського бюджетного до ексклюзивного елітного – ми й розповімо вам сьогодні.
Сольний концерт словенської музикантки Данаї Гребенц для членів БФ "Життєлюб"
Тринадцятилітня музикантка зі Словенії Даная Гребенц 3 листопада 2019 року дала сольний концерт для людей поважного віку Медіа центрі ГДІП. Захід організували благодійний фонд«Життєлюб», ГДІП, Посольство Республіки Словенія в Україні та проект, що працює у сфері медіа та культурної дипломатії«OUTLOOK».
Посол Елена Летісія Тереса Мікусінскі провела дипломатичний прийом, почесним гостем став всесвітньо відомий аргентинський співак Хіронімо Рауч
Колонна зала КМДА 11 червня приймала гостей Посольства Аргентинської Республіки в Україні з нагоди національного свята. Надзвичайні та Повноважні Посли, представники уряду та державних органів, партнери посольства, бізнес спільнота та ЗМІ вишикувалися у довгу чергу, аби привітати очільницю іноземної дипломатичної установи та висловити свої вітання дружній Аргентині.
Знай наших: ДахаБраха
Їхня пісня Sho Z-Pod Duba звучить у серіалі «Фарго» і рекламному ролику з Девідом Бекхемом, тайські школярки вчать «Колискову» на уроці музики, а концерти гурту з нетерпінням чекають по всьому світу. Продовжуючи серію надихаючих історій про талановитих українців у рубриці «Знай наших», Outlook розповідає про найбільш самобутній і популярний за кордоном український колектив «ДахаБраха».
Концерт дуету Blumenfeld Piano Duo у Києві. Посол Бельгії: Мій девіз в Україні - ми граємо разом і працюємо разом
15 листопада в Бельгії відзначають День Короля, користуючись визначною нагодою Надзвичайний та Повноважний Посол Алекс Ленарт організував в київській філармонії концерт двох віртуозів – дуету Blumenfeld Piano Duo всесвітньовідомого українського піаніста, що живе у Бельгії Дмитра Суховієнка та бельгійця Аарона Вайнберга.
У ритмі джазу. Посол Норвегії запросив гостей на музичний вечір
Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні Уле Тер'є Хорпестад запросив гостей в резиденцію, щоб насолодитися літнім вечором під витончені мелодії джазу.
Персональний казкар для туристів: потерти чи померти?
Плескати в долоні, терти статуї чи обходити предмети п'ять разів проти годинникової стрілки – чого тільки не роблять туристи, аби прискорити виконання заповітного бажання. Бодай раз пережити подібне доводилося кожному. За загальну суму монеток, кинутих у фонтани та водойми за все мандрівницьке життя, купити машину, може, і не вдасться, та на велосипед вистачило б точно. Здійснювати безглузді вчинки та викидати гроші на воду змушують місцеві перекази й туристичні гіди. Напевно, при влаштуванні на роботу головний критерій відбору – вміння вигадувати історії, котрі не поступаються за масштабом фантазії Шарля Перро та братів Грімм...
В Києві за підтримки Посольства Німеччини відбувся концерт "Присвячення" співака Віктора Рудя
В Національній філармонії України за підтримки посольства Німеччини пройшов концерт оперного та камерного співака Віктора Рудя. Захід відбувся в рамках «Тижнів Німеччини в Україні», що тривають з 10 по 26 листопада в 14 містах нашої країни.
Дьордь Оравець. Інтерв'ю з угорським піаністом, чиї руки підносяться над клавішами
Ось уже сім років поспіль осінній Київ наповнюється звуками чарівливих мелодій і пронизливих етюдів видатного угорського композитора Ференца Ліста. Доброю традицією для Посольства Угорщини стало запрошувати в Україну кращих музикантів і відданих учнів маестро напередодні його Дня народження. У цьому році для виконання легендарних творів Ліста в столицю прибув знаменитий піаніст Дьордь Оравець ... Проекту OUTLOOK пощастило поспілкуватися з іменитим музикантом.
Закрыть
Outlook facebook page