RU  UK  EN
Статьи  >  Дізнайся  >  Антиядерні ініціативи Казахстану

Антиядерні ініціативи Казахстану

У Казахстані відбулася міжнародна конференція, присвячена боротьбі з ядерною зброєю: "25 років Міжнародному антиядерному руху "Невада-Семей". Від національної трагедії до національної гордості". Занепокоєні загрозою здоров'ю людства та екології через проведення ядерних випробувань на форумі зібралися профільні експерти й представники міжнародних ЗМІ. Наш головний редактор Дарія Карякіна у складі української делегації відвідала цей визначний захід. І сьогодні OUTLOOK присвячує свій матеріал одній із вельми важливих соціальних тем для людства.

Представники 17-ти країн та співробітники більш як 20-ти світових громадських організацій, серед них лікарі, дослідники, громадські та політичні діячі, з'їхалися в Казахстан, щоб підтримати ідею без'ядерного світу. Форум також було присвячено Міжнародному дню дій проти проведення ядерних випробувань, проголошеного ООН 29 серпня 2009 року з метою активізувати зусилля держав світу, міжурядових і неурядових організацій задля припинення ядерних випробувань як невід’ємної умови створення безпечного світу.

Відтоді, як майже 70 років тому в американському штаті Нью-Мехіко на полігоні Аламогордо було проведено перше в історії ядерне випробування, за розробку подібної зброї взялися і в СРСР. Для її тестів потрібна була віддалена від залізниці та аеропорту місцевість площею не менше 200 км. Найпридатнішою виявилася велика степова територія поблизу казахського міста Семипалатинська, де і було створено перший у Радянському Союзі ядерний полігон.

Перший вибух прогримів наприкінці серпня 1949-го і був потужнішим за американський, а шкоди здоров'ю людей завдав не меншої, ніж у Хіросімі та Нагасакі. При нормальній дозі радіації до 20 мікрорентгенів на годину тамтешня доза становила аж 200. Населення про майбутні випробування не попереджали, тож ніякої евакуації не проводили. За наступні два роки ще декілька вибухів сталися за тим-таки сценарієм. Про безпеку людей тодішня влада замислилася тільки 1953 року, вирішивши вивозити населення на час випробувань, та майже одразу всіх знову повертали додому.

Випробування атомної зброї біля Семипалатинська проводили майже півстоліття. Загальна кількість ядерних вибухів за весь час існування полігона становить 465! І згубний вплив радіоактивних речовин, які виділялися в результаті наземних, підземних і повітряних випробувань, спричинив катастрофічні наслідки для здоров'я населення і довкілля Східно-Казахстанської області. Високі дози опромінення отримали сотні тисяч людей.

1989 року казахський письменник і громадський діяч Олжас Сулейманов, занепокоєний рівнем смертності поблизу Семипалатинська, створює рух «Невада–Семей» проти ядерних випробувань на полігоні. Понад два мільйони казахстанців поставили тоді свої підписи під антиядерною відозвою. Велелюдні марші та демонстрації із закликом позбутися найстрашнішої зброї прокотилися світом. А рішення першого Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва про закриття полігона 1991 року і відмова від атомної зброї поклали початок міжнародному руху за без'ядерний світ. Тож завдяки цим діям було врятовано безліч людських життів. Після припинення випробувань у Семипалатинську вщухла діяльність і полігонів на Новій Землі в Росії, в американському штаті Невада, на французькому полігоні на атолі Муруроа й поблизу озера Лобнор у Китаї.

І хоча нині у світі ставлення до цього питання набагато відповідальніше, забувати про вже заподіяну шкоду не можна, вважають організатори конференції "25 років Міжнародному антиядерному руху "Невада–Семей". Казахстан, будучи однією з провідних країн, що виступають проти ядерної зброї, організував низку заходів, покликаних укотре нагадати громадськості про цю проблему.

Так, 14 серпня з міста Семея до Астани вирушив велопробіг студентів-медиків Міжнародної організації лікарів, які прагнуть запобігти ядерній війні – ІPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War).

А на медичній конференції ІPPNW, яка відбулася в астанинському Палаці незалежності, виступили імениті вчені. Вони ще раз закликали уряди ядерних держав, а також усіх причетних до виготовлення атомної зброї відмовитися від її виробництва та використання. Доповідачі з Фінляндії, Литви, Кенії та інших держав висловлювали занепокоєння через недостатнє усвідомлення небезпеки, яку несе атомна зброя, та закликали світ припинити інвестувати у військову промисловість. Багато промовців супроводжували свої презентації свідченнями очевидців, котрі живуть з ядерною спадщиною.

Наступним етапом великої програми форуму було відвідання казахських міст Семея та Курчатова, близьких до Семипалатинського полігона.

Дарія Карякіна, яка вирушила зі своїми українськими колегами в цю поїздку, розповість про її важливість:

«Ми мали щільний графік. Серед запланованих заходів у Семеї було покладання квітів до пам'ятника Абаю, зустріч із молоддю міста в головному корпусі КазГЮІУ і переліт на гвинтокрилі до міста Курчатова.

Важливим пунктом нашої програми було відвідання історико-краєзнавчого музею Семея з експозиціями, що демонструють традиції та побут Східно-Казахстанської області. Одну із зал присвячено ядерній історії не тільки Семипалатинського полігона, а й пам'яті про Хіросіму та Нагасакі.

 Генеральний секретар організації «Мери за мир» і голова Фонду культури міста Хіросіми Ясуоші Комізо після побаченого зазначив:

«Ми відчули на собі всі наслідки атомної зброї, тож упевнені в її небезпечності. Ми мусимо позбутися ядерної зброї, щоб наші нащадки ніколи не знали, яких страждань вона може заподіяти».

 Головною подією поїздки стала міжнародна конференція. Відкрив захід засновник організації «Невада–Семей» Олжас Сулейманов. У вітальній промові він розповів про ідеї і результати діяльності цього руху.

Сьогодні основна мета організації – врятувати десятки тисяч життів. «Невада–Семей» проводить уроки миру в школах, коледжах і вишах, здійснює заходи щодо захисту і відновлення довкілля та надає допомогу жителям регіонів, де проводили ядерні випробування. За неабиякі заслуги рух визнано у світі і включено до реєстру ЮНЕСКО «Пам'ять світу».

Конференція зібрала в одному місці представників з Німеччини, США, Індії, Данії та багатьох інших країн для обговорення актуальних для всього світу питань.

Нам випало поспілкуватися з координатором ООН у Казахстані Стівеном Туллом. Він висловив глибоку підтримку ініціативам цієї країни:

«29 серпня – міжнародний день, визнаний ООН. 4 роки тому генеральний секретар Організації Пан Гі Мун відвідав Семей. Він досі згадує про свої враження, які справив на нього Казахстан з його активною позицією у питаннях роззброєння».

Також захід підтримав своєю присутністю екс-посол США в Казахстані Джон Ордвей:

«Мене надзвичайно вразила сумна історія Семипалатинського полігона і її жахливі наслідки. Ми знаємо, ще багато треба зробити для безпеки мешканців регіону».

У поїздці в Семей нас супроводжував художник з Караганди Карипбек Куюков, який є послом проекту АТОМ (ред. – це міжнародна ініціатива, розпочата 2012 року й покликана інформувати світову громадськість про загрози і наслідки випробувань ядерної зброї для довкілля і всього людства). На жаль, на своєму власному прикладі чоловік знає, як це бути жертвою ядерних випробувань. Карипбек, чиєю батьківщиною є саме Семипалатинська область – інвалід з народження без рук, крім того, єдиний з 10-ти членів своєї родини, хто вижив. Тому і присвятив життя, щоб донести людям, яку страшну загрозу несе ядерна зброя.

 Картини художника, котрі він пристосувався писати без допомоги рук, просякнуті пережитими стражданнями. Задля втілення своєї головної мрії – світу без ядерної зброї – Куюков бере участь у міжнародному проекті АТОМ, закликаючи всіх жителів планети об'єднатися в ім'я припинення атомних випробувань.

Завершенням поїздки було відвідання монумента «Сильніше за смерть», де відбулася акція, присвячена 25-річчю руху «Невада–Семей»

Сотні доводів, свідчень експертів і десятки історій очевидців не залишають байдужими. Коли трагедія далеко від тебе, ти по-людському співчуваєш, коли ж завдяки одній поїздці вона стає ближчою – ти вже усвідомлено співпереживаєш. Увесь день мені не йшло з голови: а ну ж, якби тоді 1991-го все це не припинилося, яка б була статистика людських страждань сьогодні? Та, на щастя, ініціативі «Невада–Семей» 25 років, і ця цифра не тільки кількісний, але і якісний показник та вимірювач сили руху за мир. Побувавши в Казахстані й осягнувши всю масштабність ядерних проблем, розумієш, що вже просто не можеш залишатися осторонь і бути байдужим».

Редакція інтернет-видання про світ THEOUTLOOK.COM.UA висловлює особливу подяку за організацію поїздки в Казахстан співробітникам Посольства Казахстану в Україні та особисто Надзвичайному і Повноважному Послу Казахстану в Україні Заутбекові Турисбекову.

Більше фото дивіться в нашій галереї!

Вам это будет интересно:
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Подивися на це небо. Найкращі планетарії світу
Добре це чи ні, та подорожі до далеких планет і зірок поки що залишаються тільки на сторінках наукової фантастики та у фільмах голлівудського кінопрому. Хоча можливість космічного туризму підібралася впритул, все ж до Юпітера і Сатурна ще ой як не близько.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Баджо: морський народ Південно-Східної Азії
Нечисленні народи завжди цікавили вчених і художників, котрі шукали в їхньому способі життя натхнення для своєї творчості. Один із найпопулярніших етносів сьогодні - баджо, кочовий народ мореплавців, котрих формально можна співвіднести з Малайзією.
Ювелірна майстерність Казахстану
У відомому казахському прислів'ї мовиться: «Мистецтво майстра пізнається тільки в золоті і сріблі». Та хай би які вмілі руки він мав, щоб створити справді гідну річ, потрібні працьовитість, завзятість і, звісно ж, сміливість заявити про себе і свій талант. Сьогодні ми розповімо про тонкощі ювелірного мистецтва Казахстану.
А ви знали...?
Перша у цьому році підбірка новин та цікавинок охопить інформацію з різних частин світу і, що головне, її буде вдвічі більше ніж зазвичай!
Визначені лауреати 25-ї ювілейної загальнонаціональної програми «Людина року – 2020»
Загальнонаціональна програма «Людина року» святкує свій 25-річний ювілей! Вже чверть століття проект зводить на зірковий п’єдестал справжніх лідерів незалежної України, які своїм професіоналізмом і яскравим талантом сприяють її прогресу, демонструють всьому світу безмежні можливості українського народу.
По ідеальний звук до Астани
Театралізовані шоу з використанням відеоефектів, які переносять глядача на початок створення світу, а потім знову повертають у наші дні. Музика, котра наповнює ваше серце і піднімає над земною суєтою. Гастролі артистів Ла Скала, Сан-Карло, Маріїнського театру... Ми запрошуємо вас на лівий берег Ішима, в «Астана Оперу».
10 фактів про Казахстан
Ми в OUTLOOK цілком переконані в тому, що кожна країна цікава по-своєму, а «популярні» напрямки дуже часто стають такими завдяки грамотній подачі і серйозній розкрутці. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами цікавими фактами з життя дивовижного і гостинного Казахстану – держави, без культури й історичного спадку якої не можна уявити ні Середню Азію, ні всю Євразію загалом.
26 жахливих фактів про Голокост
Голокост – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривлені уявлення про переваги однієї раси над іншою. У скаліченому тілі горів вогонь незламного духу. Хоча свідоцтва про Голокост неможливо читати без сліз і душевного болю, про це необхідно знати – хоча б для того, щоб уникнути подібного у майбутньому.
Сила – у миротворчості: День Організації Об'єднаних Націй
Організацію Об'єднаних Націй було створено задля припинення насильства у світі, захисту прав людини і викорінення злиднів. 24 жовтня 1945 року держави-засновники ратифікували договір про створення всесвітнього органу, який отримав назву ООН.
Дипломатія в умовах карантину. Новопризначені посли вручили вірчі грамоти
Протягом цієї весни відбулось декілька церемоній вручення вірчих грамот Президенту України Володимиру Зеленському від новопризначених послів Азербайджану, Казахстану, Китаю, Куби, Палестини, Португалії, Сербії та Туркменістану.
День вишиванки 2020! Дипломати іноземних посольств підтримують святкування
Котрий рік поспіль українці у всьому світі, одягнувши національне вбрання на роботу, для прогулянки містом або просто для фотографії, відзначають День вишиванки. Цьогоріч святкування припало на 21 травня і до нього долучились представники іноземних посольств, акредитованих в Україні.
Не тільки нафта і туризм: сафарі від африканських роботодавців
У світі безліч варіантів професій, які може опанувати людина. Північна Америка дала поштовх стартапам та банківскому сектору, Азія - високим технологіям, Європа - медицині... А ким же працюють люди на найбільш сонячному континенті - давайте дізнаємось!
Гетто світу: Маре - Париж по-еврейські
Свіжі і хрумкі піти, намолені синагоги, кошерні ресторани і милі люди з пейсами і добрими очами – щоб побачити все це не конче летіти до Ізраїлю. Досить просто зазирнути у паризький квартал Маре, розповідь про який і продовжує нашу рубрику про національні гетто.
Визначено переможців 24 загальнонаціональної програми «Людина року-2019»
Вища Академічна Рада загальнонаціональної програми «Людина року» підвела підсумки стосовно визначення володарів титулу «Людина року-2019» в національних номінаціях.
Kiss me. Незвичайні факти про поцілунки
У День святого Валентина OUTLOOK поділиться фактами й цифрами, яких ви, можливо, і не знали про поцілунки! А крім того, порадить 3 небанальних місця, де мало хто стримається, щоб не сказати «kiss me».
ФОТОПРОЕКТ: Балі: вулиця майстрів
OUTLOOK продовжує досліджувати цікаві куточки нашої планети. Зовсім нещодавно наші фотографи Нікіта Панісов та Анна Кравченко повернулися з дивовижного міста Убуд, розташованого в Індонезії. Це місце, вважається культурною столицею держави, вражає багатьма цікавинками, але найбільше - своєю вулицею майстрів...
Закрыть
Outlook facebook page