RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Висоти Сходу

Висоти Сходу

Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.

Адже арабські споруди можуть перевершити західні за всіма параметрами.

Ще кілька десятків років тому майже вся територія сучасних Арабських Еміратів здебільшого являла собою пустелю. Сьогодні ж її не впізнати – серед нескінченних пісків виросли оазиси зі скла і бетону. Шейхи, бажаючи виділитися серед «колег», намагаються споруджувати будівлі ще вищі й ще дорожчі, і це змагання вже привело до того, що саме на Сході – найбільш розкішні хмарочоси світу. Ну а найвеличніший з них – «Бурдж Халіфа», або «Дубайська вежа».large.jpgФото grayline.ae

Її характеристики вражають: висота – 828 метрів, кількість поверхів –163, бюджет – півтора мільярда доларів. Зводили це диво п’ять з половиною років, причому «зріст» башти тримали в таємниці до останнього. Проект розвивався таким чином, що, якби хтось оголосив про початок будівництва хмарочоса-конкурента, архітектори на ходу змогли б збільшити поверховість... Творці не прогадали, і сьогодні «Бурдж Халіфа» залишається найвищою спорудою у світі. Але є в «Дубайської вежі» і багато інших, менш помітних оку переваг. Наприклад, спеціально для неї був розроблений цемент з льодом, що справляється з арабською спекою. Стіни хмарочоса містять охолоджувальні мембрани й ароматизатори з оригінальним, тільки їм притаманним запахом. А ліфти доставлять відвідувачів до місця призначення з винятковою швидкістю –18 метрів за секунду.

Не звикли економити на хмарочосах і в Кувейті. «Вежа Аль-Хамра» нагадує витягнутий на 414 метрів золотий злиток, ніби натякаючи, що витрачено на неї чимало. Така незвичайна конструкція була вигадана не тільки з архітектурних міркувань: завдяки їй з більшості вікон відкривається прекрасний вид на Перську затоку. Взагалі, «Башта Аль-Хамра» – це «місто в місті». Крім офісів тут розташовані кінотеатри, кафе, фітнес-центри. Тільки парковка займає цілих 11 поверхів, що вже говорити про кількість розваг! Щодня вежу відвідують тисячі людей, аби приємно провести час. До їхніх послуг гігантський оглядовий майданчик і унікальна система теплоізоляції, яка рятує від 50-градусної спеки. Додамо, що кувейтська влада не збирається обмежуватися цим хмарочосом...homepage-final-size1.jpgФото alhamra.com.kw

Однак першою в архітектурних перегонах кинула виклик Заходу Саудівська Аравія. Ще в 90-х тут почали виростати скляні висотки. Одним з відносно «старих» проектів є хмарочос «Бурдж Аль-Мамляка», або ж Kingdom Centre. Відкритий 2002 року, він отримав безліч нагород за свій дивовижний дизайн. Зовні споруда нагадує ювелірну прикрасу, а головна особливість «начинки» будівлі – обсерваторія, розташована на висоті 297 метрів. Подібного ви не знайдете в жодній іншій точці земної кулі.Riyadh_-2017_(Public__Domain)Rafic.Mufid210125-060107.jpgФото skyscrapercenter.com

Наступний арабський рекордсмен поки лише в проекті. Підтримуючи тренд на висоту, Саудівська Аравія замахнулася на хмарочос «зростом» 1001 м. Кілометрова махина має перевершити всі нині існуючі, у тому числі й «Бурдж Халіфа». Бюджет споруди – 20 мільярдів доларів, він включає в себе також будівництво міста-супутника. «Башту Королівства», саме так назвуть чергового «велетня», обіцяють показати світу у 2019 році. А поки «короля» аравійської пустелі можна лише уявляти, немов героя однієї з арабських казок.

Головне фото wallpaperscraft.com

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Історія однієї вулиці: Талія: «Єлисейські поля» Саудівської Аравії
Сьогодні OUTLOOK повідає про життя в Саудівській Аравії, прогулюючись головною вулицею шанованого паломниками другого за величиною міста й «економічної столиці» – міста Джидди. Тут, на вулиці Талії, особливо явно можна прослідкувати, як стрімко в арабську культуру вливаються західні мотиви, вносячи в це місце легкий дисонанс…
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Снігова королева позаздрила б. Кращі льодові готелі світу
Замість підлоги з підігрівом – ковзанка. Як альтернатива махровому халату – шапка-вушанка і пуховик. Відпочити у стилі «Північний полюс» пропонують еко-готелі та кафе в Канаді, Румунії і навіть спекотному Дубаї...Єкзотичними можуть бути готелі не тільки біля окену та тропічних пальм.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
ОАЕ відзначають Золотий Ювілей
Сьогодні, 2 грудня, Об'єднані Арабські Емірати відзначають "Золотий ювілей" з нагоди 50-річчя з дня їх заснування у 1971 році. Ювілей ознаменовує початок національної стратегії країни на наступні 50 років, підтримуючи нову еру сталого розвитку, зміцнюючи унікальну конкурентоспроможність та глобальну відкритість економіки країни.
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Водні ворота. Вражаючі порти світу
Аеропорти, залізничні вокзали, автобусні станції практично завжди створюються «за примхою Людини». А ось порти і гавані – це вже спільна творчість homo sapiens і природи. Outlook пропонує вашій увазі найгарніші та найоригінальніші з них.
Ми там були: Прага
Де віднайти найвужчий у Чехії готель «Clementin» завширшки всього близько 3 метрів, як вибрати між Pilsner Urquel, Krušovice і Gambrinus, коли годувати золотих коропів і чому 91-ий трамвай не такий як усі? Про це і не тільки дізналася Ельвіра Матросова. І, попри те, що це місто стоїть на Влтаві (дослівно wilth-ahwa – дика вода), воно аристократичне, стримане, спокійне, хоча і далеке від пуританства.
Ілюзії Сикстинської капели
Понад півтисячі років тому, 1 листопада, перед очима захоплених римлян вперше постала Сикстинська капела. За цей час народжувалися і помирали як самі майстри розпису, так і цілі напрямки в образотворчому мистецтві, а на капелу, так само відкривши роти від захвату, споглядають уже наші з вами сучасники.
Вище за всіх! Оглядові майданчики світу
Природа подарувала світові чимало вершин, котрі щохвилини дарують відвідувачам безкрає почуття свободи. Міста зводять хмарочоси, хизуючись одне перед одним і, не вдовольнивши амбіції, будують оглядові майданчики на рівні висоти пташиного польоту. Пурхаючи від континенту до континенту, затамувавши подих, милуємося оглядами нашої планети.
ВІДЕО: Підкорити природу. Найвражаючі віадуки світу
Нерідко природа посилає людям випробування. Час від часу стихію доводиться приборкувати і підкорювати. Зі спорудженням мостів водні перепони перестали бути для людства проблемою. Та що ж робити, коли населений пункт розділений яром або ущелиною? Не скрізь же прокладеш заповітний місток з опорами.
Не вежею єдиною. ТОП кращих творінь Густава Ейфеля
Кажуть, Гі де Мопассан ненавидів Ейфелеву вежу. Знаменитий письменник вважав, що вона спотворює Париж і не приносить місту ніякої користі. Проте його частенько можна було зустріти в затишному кафе на вершині конструкції. У таких випадках автор «Любого друга» говорив, що «тільки тут клята вежа не трапляється йому на очі...»
Канадські хмарочоси: не тільки вгору, але і вниз
Навряд чи знайдеться така людина, котра б не скасувала свою зустріч чи прогулянку, побачивши не найкращу погоду за вікном, оскільки вдягатися, утеплятися, чекати на холоді транспорт – це цілий атракціон, і взагалі краще закутатися у плед і почитати книжку.
Закрыть
Outlook facebook page