RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  OUTLOOK: До Дня Незалежності України...

OUTLOOK: До Дня Незалежності України...

Подорожуючи і захоплюючись заморською красою, іноді не підозрюєш, що в рідній країні є не менше пам'яток, які важливі для всього людства. І сьогодні в честь Дня Незалежності України OUTLOOK підготував для Вас матеріал про семи об'єктах стоять у списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що розташовані на території нашої держави.

Києво-Печерська Лавра – одне з найвизначніших місць Києва. До списку організації потрапила в 1990 році. Це один із перших монастирів у Київській Русі, датований XIстоліттям. Засновником його вважають Ярослава Мудрого.

Прогулюючись по території Лаври, завжди відчуваєш століттями вивершену святість. І навіть не зважаючи на релігійні погляди, тут будь-хто відчує приплив сили та благодаті: як щирі віряни, так і переконані атеїсти. Не дарма ж великий режисер Девід Лінч переконує: якщо зайти до кімнати, де молилися, і де лаялися – то різниця буде дуже відчутною.kiev-pechersk-lavra-the-temple-kiev-sights-of-ukraine-ukraine.jpgФото wallpapers4screen.com

Дуга Струве

На мій погляд, наявність цього об'єкту в списку Юнеско – перш за все данина силі людської думки. А точніше, силі думки російського астронома Фрідріха Струве. Справа в тім, що ще задовго до появи комп'ютерів цей вчений зміг обчислити параметри Землі. Для цього йому довелося розробити мережу з 265 тріангуляціонних пунктів, кожен з яких є кам'яним кубом, закладеним у землю. Ну а власне дуга з'єднує низку європейських країн: починається вона в Норвегії, далі йде вниз через Фінляндію, Естонію, Білорусію та закінчується в Україні.sfhsfghsfh.jpgФото upload.wikimedia.org

Сьогодні в селі Баранівка Хмельницької області мало не посеред поля стоїть пам'ятна таблиця. У 2005 році цей об'єкт зарахували до списку ЮНЕСКО. Особливо захопливої естетики там, на жаль, немає, але ж масштаб мислення людського розуму дійсно вражає!

Незаймані букові ліси Карпат

Зовсім не просто ця перлина української природи вже шість років перебуває в списку ЮНЕСКО. Ліси Карпат – безцінне генетичне сховище буку й інших видів живої природи. Усі ж ми, напевно, ще з дитинства пам'ятаємо вислів: «Дерева – легені планети».462073_2.jpegФото lesovod.blogspot.com

Так от, про ці ліси точніше й не скажеш. Власне кажучи, українська територія є однією десятою всієї території подібних заповідників. Краса страшенна. Якось мені доводилося насолодитися прогулянкою цими місцями. У думках одразу виринали образи з українського шедевру «Тіні забутих предків» великого Параджанова. У кожному пориві вітру можна вловити якусь свою мелодію та відчути себе наодинці з природою.

Резиденція митрополитів Буковини і Далмації знаходиться в Чернівцях. Архітектурний ансамбль побудований на місці старого єпископського будинку в 19 ст. Сьогодні тут розмістився Чернівецький Національний університет ім. Юрія Федьковича – один із кращих навчальних закладів країни. Цікаво, що цей пам'ятник архітектури дуже часто можна побачити в різних фільмах та кліпах.CHernovtsy-1024x768.jpgФото etnotur.ua

У львівській глибинці є багато старовинних міст, одне з них зветься Самбір. Можливо, Вас це здивує, але тут є одна з головних європейських святинь – Церква Різдва Пресвятої Богородиці. На всенькому континенті подібних храмів залишилося дуже мало, і вони цінуються та охороняються.Самбір.Церква_Різдва_Пресвятої_Богородиці..jpgФото commons.wikimedia.org

Що ж у ній такого особливого, запитаєте? Українська святиня в 2013 році потрапила до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Неймовірно, але тут зберігаються мощі Св. Валентина – покровителя закоханих. Раніше вони покоїлися на цвинтарі святої Прісцилли у Римі. Але в 1759 р. були передані Ватиканом у Самбір. Існує навіть спеціальний документ Папи Римського що це підтверджує.

У День закоханих і на Стрітення мощі обносять навколо храму та виставляють для людей на цілий тиждень. Природно, з цілої України закохані з'їжджаються сюди, щоб отримати духовну підтримку перед укладанням шлюбу. Місцеві переконують: молодята, які перед весіллям побували тут, ніколи не розлучаться. Я ж особисто не перевіряв, бо вірю на слово.

Протягом двох тисяч років Херсонес Таврійський був великим політичним, економічним і культурним центром Північного Причорномор'я. Поліс був заснуваний на південно-західному узбережжі Криму. Тут карбували власну срібну монету. Та й взагалі, місцеві жителі мали цілком насичене життя: активно воювали зі скіфами, наприклад. З часом місто почало втрачати свою міць і незабаром взагалі зникло з лиця Землі. Лише в 1827 р. за розпорядженням головного командира Чорноморського флоту і портів А. С. Грейга були проведені перші розкопки з науковими цілями. А в минулому році незвичний об'єкт оцінили в ЮНЕСКО.sxfgvzsxfvgbsxdfgvb.jpgФото uk.m.wikipedia.org

Ансамбль історичного центру Львова, чи Старе місто – теж світова спадщина. Та це й не дивно, адже вже в центрі міста Лева дійсно є на що подивитися й куди сходити. Західні туристи почувають себе тут як вдома, але все ж трішечки краще. Недаремно ж називають його «Віднем на Сході». Навіть українці, особливо жителі не західних областей, переконують: коли перебуваєш тут, то «ніби й не в нас» – настільки все нагадує закордон. Тому якщо не маєте закордонного паспорта, зате є бажання побачити стару Європу – сміливо їдьте до Львова.lviv-1665105_1920.jpgФото ukraine-is.com

Головне фото vv-hotel.com

Вам это будет интересно:
Краса та спокій: найгарніші храми Азії
Буддисти кажуть: «Щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання». А для цього є відповідні місця. Сьогодні ми зібрали для вас п'ятірку дивовижних храмів, де буддисти і прості туристи шукають гармонії для своєї душі.
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Висоти Сходу
Стереотипи – страшна річ. За «допомогою» них у нас в голові формується певна картина світу, яку не так просто змінити. Взяти, приміром, поняття «хмарочос». У 90% людей в уяві відразу ж виникають американські міста, знайомі з фільмів і ТБ. Цілком логічно, та ось тільки в наш час, щоб побачити кращу панораму на шикарні хмарочоси, курс слід тримати на схід.
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
ФОТОПРОЕКТ: Варшава звисока
Ми ловили промені весняного сонця на майже порожніх варшавських вуличках в неділю. Коли сонце сховалося за хмарочосами - ми піднялися на найвищий з них, щоб побачити захід.
Найкрасивіші костьоли світу: Чарівність і божественна сила
Архітектура храмів має багату, цікаву, а часом і неоднозначну історію. Часто саме з будівництва храмів, архітектура котрих вирізнялася особливою педантичністю і хитромудрістю, розпочиналися новаторства і закладалися основи течій в архітектурному мистецтві. Сьогодні розглядаємо і насолоджуємося найяскравішими у своїй красі зразками костьолів.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
Вік живи, вік учись: найцікавіші кампуси світу
Цією статею ми хочемо надихнути як нинішніх, так і майбутніх студентів підбіркою найбільш вражаючих університетських містечок і кампусів. Напевно і ті, хто вже має освіту, теж будуть в захопленні від них і замисляться, чи не отримати ще одну, адже в таких місцях гризти граніт науки, вочевидь, можна з більшим апетитом.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Онлайн-семінар від Міжнародного жіночого клубу Києва
1 грудня з 10:00 до 11:30 Міжнародний жіночий клуб Києва запрошує долучитись до онлайн-заходу на платформі Zoom на тему: «Як бути у часи невизначеності? Секрет вашого успіху»
Баальбек – місто Сонця
Можливо, це були атланти під три метри на зріст або інопланетяни, які випадково забрели на Землю й були змушені побудувати космодром. А може, це фінікійці так намагалися вшанувати свого верховного бога Баала гігантською спорудою. Досі ніхто не дав відповіді, що ж за цивілізація звела Баальбек – одну з величних пам'яток Лівану.
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
Закрыть
Outlook facebook page