RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Departure: Киргизстан

Departure: Киргизстан

Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.

Головним осередком розвитку інфраструктури вважається озеро Іссик-Куль. Розливаючись високо в горах, воно має цілих два козирі, важливих для туристів. З одного боку, це невимовна краса: кришталево чиста вода і м’які піщані пляжі, оточені горами, на яких виростають каскади дерев, підіймаючись від підніжжя колами вгору і повільно змінюючись вічно засніженими вершинами. З іншого – цілюща вода, яка не замерзає навіть при двадцятиградусному морозі. Раніше люди думали, що в рідкому стані (тоді як час вже й на ковзанах би кататися) вона залишається через високу температуру. За це й назвали водойму Іссик-Куль, що перекладається як «тепле озеро». Але ця особливість, як виявилося пізніше, обумовлена високим вмістом солі. Її випаровування в поєднанні з розрідженим гірським повітрям і створюють оздоровчу атмосферу. Відчути її можна, оселившись в місцевих готелях або санаторіях, які надають цілий спектр послуг, починаючи з дихальних процедур і до басейнів з використанням лікувальних складових.1_yurts.jpgФото travel-kyrgyzstan.com

Для тих, хто не хоче поповнити лави курортників, вважаючи за краще долучитися до киргизьких традицій, на березі облаштований юртовий табір. У літній сезон повітря тут наповнюється запахом барбекю, а народні пісні під комуз (національний музичний інструмент, родич гітари) доносяться від кожного вогнища. Так серед киргизів і приїжджаючих сюди на відпочинок казахів, які орендують укриття, може опинитися будь-який гість країни. Юрти влітку зберігають прохолоду, а в холодну пору завдяки випробуваній часом системі вентиляції всередині приміщення можна розвести вогонь прямо на підлозі. Ось він, автентичний побут гірського народу!

Киргизстан – держава невелика, і щоб потрапити з одного краю в інший, достатньо кількох годин в дорозі на автомобілі. Збирати враження від тутешньої природи і місцевих традицій можна, просто їздячи країною і заїжджаючи в різні селища, або ж запитавши у самих киргизів, на що варто подивитися. Вони дуже балакучі і з задоволенням розкажуть вам, куди і для чого поїхати, а кожен другий неодмінно порадить вирушити в південний бік від Іссик-Кулю, до ущелини Джеті-Огуз, відомої ще під назвою Скель Семи Биків. Знаходиться вона у 28 кілометрах від містечка Каракол, повз яке й лежить шлях до гірської місцевості.Pepe-02-1.jpgФото uprootedpalestinians.wordpress.com

Якщо хочете, щоб від Киргизстану вражень було ще більше, дізнайтеся, коли в Караколі ринковий день. Тутешні торгові ряди не типові, особливо для міських туристів, адже головний товар – домашня худоба. З усіх сусідських сіл сотні жителів будь-якого віку (продавці-діти, яким не виповнилося ще й десяти, – тут не рідкість) з’їжджаються, аби продати чи купити живність: корів, коней, яків і, звичайно ж, баранів, – ретельно оглянувши їхні роги, копита і шерсть. До речі про баранів. Цю тварину ви будете зустрічати всюди: в живому, готовому вигляді, а також як «одяг».

Ставлення до баранини у більшості людей варіює між двома крайнощами. Її або дуже люблять, або навіть запах терпіти не можуть. Якщо ви належите до другої групи, не хвилюйтеся – у Киргизстані від цього «виліковуєшся» швидко, адже тут все просякнуте цим стійким ароматом. Юрти зроблені з шерсті тварини; шкарпетки, шапки, шуби – теж; головна їжа – страви з баранячого м’яса, а гори всіяні величезними стадами цих парнокопитних. Половина професій також передбачають постійну роботу з ними: пастухи, доярки, торговці, кухарі, стригалі, ткачі...karakol-04.jpgФото indy-guide.com

Після відвідин Каракола вирушимо все ж до найкрасивіших місць країни – Джеті-Огузької ущелини. Аби на власні очі побачити сім величезних червоних скель, що стоять одна за одною, гармоніюючи з білими вершинами гір на їх тлі, туристи, не шкодуючи ніг, переходять вбрід гірську річку.

За «сімома биками» перед захопленими мандрівниками виростає ще одна червона скеля, розділена надвоє. Називається вона «Розбите серце», на честь легенди про двох закоханих, які не могли бути разом, тому кинулися з вершини, після чого брила і тріснула. Свою історію, щоправда зі щасливішим кінцем, має кожне джерело, водоспад, печера та інші місця долини. Про них вам обов’язково розкажуть киргизи, які й тут влаштувалися у своїх кочових юртах...

Головне фото remotelands.com

Вам это будет интересно:
Фарбарні Феса: райдужна палітра Сходу
Стара медина Феса міцно тримає час у тенетах вузьких звивистих вулиць і мальовничих крамниць. Середньовічне місто майстрів не визнає сучасні технології, однак прослідкувати життєвий цикл вподобаної сумки з тисненою в’яззю не справить клопотів. Шкіру для сувенірів вичиняють тут же, у внутрішніх двориках...
Синя Перлина Монголії
6 мільйонів років тому в далекій Монголії глибокий кратер згаслого вулкана поступово був вщерть заповнений водою, утворивши дивовижне озеро. Вода хвилювалася під поривами вітру та виблискувала під сонячними променями, наче коштовна прикраса, тож не дивно, що поряд з офіційною назвою Хубсугул з’явилася ще й більш поетична – Синя Перлина.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Гірокастра: «албанський Рим»
Конвенція про охорону всесвітнього культурного і природного спадку ЮНЕСКО зобов’язує з року в рік невтомно працювати над вивченням об’єктів, що мають неминущу цінність і унікальних за походженням. Під номером 569 великого списку організації розмістилося місто Гірокастра, що на півдні Албанії, котре ми сьогодні вивчимо вздовж і впоперек.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Бельгія очима Марини Орлової: Як живуть бельгійці
Марина Орлова – проектний менеджер у культурно-громадській організації. На одному з міжнародних проектів вона зустріла своє кохання – Віма, хлопця з Бельгії. Поїхати в його країну їй вдалося тільки тоді, коли Україна отримала безвіз і саме про те, як живуть бельгійці, що вони їдять на сніданок і як у них заведено відпочивати, Марина розповіла OUTLOOK.
Ісландія очима Софії Андрущенко
Ісландія – країна «льоду і полум’я», «тисячі рік і озер», незліченних водоспадів і гейзерів. Тут, як у казці, щоразу хочеться ущипнути себе і перевірити, чи ти спиш, чи все це існує насправді…
Гватемала: привіт від духів майя
Країна, де у древніх містах туристів більше, ніж у сучасних. Містична Центральноамериканська місцевість, відома як батьківщина цивілізації майя – Гватемала. Прогуляємося по одному з її стародавніх поселень, загубленому в непрохідних джунглях – Тікалі. Якщо уважно прислухатись, тут можна почути голос духів...
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
10 фактів про Киргизстан
Киргизстан приваблює унікальною природою і кліматом, автентичною кухнею і гостинним народом, а ще – це країна з давніми цікавими традиціями й історією. Сьогодні розкажемо вам про найдивовижніші факти й особливості цієї країни.
Джайпур. Рожеве місто
Хтось порівнює Джайпур з ажурною скатертиною. Інші – з коробкою рожевого зефіру. Треті твердять – це вулик, щільно заселений бджолами. Однак всі сходяться в одному – тут дивовижне повітря, сповнене якоюсь свободою, котру не зустрінеш у Європі. Вона заповнює легені, і вже через вдих мандрівник втрачає лік годинам і навіть століттям.
Departure: Сатояма
У Японії є містечко, жителі якого дуже довіряють одне одному. Довіряють настільки, що п’ють воду з одного джерела, котре протікає через їхні оселі, ще й миють там посуд після їжі. Сатояма, що у перекладі означає ідеальне місце для життя в гармонії з природою, розташоване у північній префектурі Гіфу, ізольованій від решти світу гірськими вершинами і рисовими полями.
Скульптури Ватикану: історія та філософія
«Маленька країна, одначе з великою місією» – саме під таким девізом 11 лютого 1929 Латеранськими угодами між Італією і Святим Престолом Ватикан був визнаний суверенною територією. Цей пакт відчинив двері перед цікавими, які сторіччями обмінювалися плітками про те, «що ж зберігають замки Ватикану?»
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
ВІДЕО. Віфлеєм: абсолютна святість
У це величне для всіх християн православного обряду свято хочему представити вам відео про святі місця Палестини, а саме про місто Віфлеєм.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
ВІДЕО: Ванільне, фісташкове... орхідейне
За сприяння Посольства Сирійсько-Арабської Республіки в Україні ми відвідали Дамаск і побували у незвичайному місці. Дивіться! Якщо Ви все ще думаєте, що улюбле багатьма - морозиво, можна приготувати тільки з молока або фруктового соку - то це не зовсім вірно. Дивіться відеоролик та дізнавайтесь з чого ще роблять "охолоджуїчі ласощі"!
Закрыть
Outlook facebook page