RU  UK  EN
Статьи  >  Уяви  >  «Пташку шкода!». Пернатий символ Маврикія

«Пташку шкода!». Пернатий символ Маврикія

Фігурки птиці додо «окупували» всі сувенірні крамниці Маврикію, а її зображення навіть стало національним символом, доповнивши собою герб країни. Та найприкріше, що всю цю славу маврикійський дронт отримав після того, як повністю зник з лиця землі, на що знадобилося менше ста років...

Серед екзотичної живності, що розгулює узбережжями мальовничих безлюдних островів, розкиданих в Індійському океані, колись бродила нині вже напівміфічна птаха додо. Хижаків, які б полювали на пернату, не існувало, тож у неї не виникало необхідності швидко бігати й підніматися в повітря. Соковита трава і смачні опалі пальмові плоди завжди були в наявності, а цілорічне літо не давало замерзнути. «Помітивши» малорухливий спосіб життя додо, еволюція зробила свою справу, і з часом родина дронтових втратила «зайві» особливості. Від їхнього хвоста лишився тільки невеликий чубчик, а від крилець – кілька непотрібних пір’їн. Проте птахи й не думали засмучуватися: навіщо їм кудись переміщатися, якщо й на батьківщині все є? Не хвилювалися вони аж до XVII століття. Та як тільки на узбережжі майбутнього Маврикію з’явилися перші мандрівники, райське життя символу країни безповоротно змінилося.

Нідерландці, які висадилися на острів, вирішили, що вгодовані повільні птахи будуть чудовим поповненням корабельних запасів. До довірливого додо можна було безперешкодно підійти і просто забити його палицею. Бідолаха не чинив жодного опору, хоча мав міцний дзьоб і значні розміри. Потім досвід легкого полювання перейняли португальці. Саме вони дали незграбному сухопутному дронту прізвисько «додо», що в перекладі з їхньої мови означає «дурний» або «ідіот ». Однак старі розповіді про те, як під час примусового виселення з острова кілька пташок лили гіркі сльози, розуміючи, що ніколи не повернуться додому, свідчать про протилежне. Вони були практично ручні, однак не могли перенести дорогу й неволю та помирали при транспортуванні.dodo-259248_960_720.jpgФото pixabay.com

Завезені на кораблях щури, собаки й коти, які розбавили острівську живність, можна сказати, остаточно поставили крапку в існуванні виду. Пташенята, що мешкали в гніздах, звитих прямо на землі, ставали смачним обідом для хижих новачків фауни Маврикію. Ось так стрімко, трохи більше ніж за півстоліття, скінчилася ера нещасних представників дронтових...

Практично всі забули про них аж до ХIX сторіччя, поки Льюїс Керрол не згадав про додо в «Алісі в країні чудес», зробивши його прототипом зовнішності одного з персонажів. А ось прообразом цього героя «за характером» став сам письменник. Своє справжнє ім’я через вроджене заїкання Льюїс вимовляв як Чарльз Людвіг До-До-Доджсон. Цікаво, що за кілька років один з друзів автора, Робінсон Дакворт (який став «двійником» ще одного персонажа книги), отримав від нього в подарунок факсимільне видання «Аліси» з підписом: «Робін-Гусаку від Додо».

Після публікації казки інтерес до птаха відродився. Читачі були вражені тим, що вигадана тварина виявилася абсолютно реальною, щоправда, давно вимерлою. А дослідники розпочали пошуки решток прославлених у книзі пернатих. Єдиний повний екземпляр у вигляді опудала колись зберігався в лондонському музеї, поки його не розтягнули щури... Тому одному з учених довелося вирушити на Маврикій на пошуки скелета. У ході збирання місцевих легенд і тривалих археологічних розкопок він все ж роздобув те, що шукав. pcpaka1anm9faz2mbcre.jpgФото gizmodo.com.au

Незабаром виявилася ще одна знахідка. Як з’ясувалося, вищезгадане опудало не повністю пішло в сміттєві баки: хтось із підприємливих співробітників відірвав від нього голову і лапку. Тепер на основі цих зразків вчені з Оксфордського університету намагаються відтворити вимерлий вид. Не так давно працівники лабораторії прийшли до перших важливих досягнень: молекула ДНК нарешті була добута з відшуканих кісток. Зараз експерименти тривають. Залишилося тільки знайти найближчого живого родича додо, на місце якого, до речі, претендують кілька видів голубів, і воскресити так безглуздо зниклих птахів.

Головне фото de.aliexpress.com

Вам это будет интересно:
Departure: Киргизстан
Киргизстан прозвали Швейцарією Середньої Азії. Гори, річки, водоспади, печери, перевали і зелені луки – нітрохи не поступаються за естетикою європейським. Тотальне освоєння території гостями держави тільки починається. І поряд зі стрімким будівництвом готелів, для проживання все ще пропонуються звичайні юрти, які підкреслюють тутешній природний і ментальний колорит.
Міста у скелях: іспанське видання
Збудувати поселення на рівнині – чи велика премудрість? Зовсім інша справа, коли місцевість норовлива і непоступлива, хоч і складається всуціль із уступів й узвиш. Люди століттями намагалися перемогти рельєф і сказати своє слово в гірському містобудуванні. Та лише ті, кому вдалося знайти із Землею спільну мову, змогли створити справжні романи в камені.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Гід по старині: Европейські блошині ринки
Всупереч поширеній думці, європейські блошині ринки мають небагато спільного з секонд-хендом або звичайними торговельними рядами традиційних речових базарів. По суті, ці місця унікальні тим, що своєрідно відображають дух країни, а по непоказних, на перший погляд, товарах можна прочитати її минуле, відчути настрій епохи.
Олесунн: Там, де починається норвезька казка
Газета «The Times» визнала Олесунн найкрасивішим містом Норвегії. І недарма! Примхливе море, заворожлива північна природа, знамениті фіорди, казкові різнокольорові будиночки у стилі «ар-нуво», а також легендарна Дорога тролів приваблюють охочих побачити вражаючі дикі пейзажі або ж стати господарем маяка Мольє!
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Між небом і... водою: топ-5 найменших населених островів світу
Кожному з нас іноді хочеться втекти від міської суєти і залягти на дно десь далеко від усіх і всього. І краще нехай це буде там, де можна послухати шепіт хвиль, насолодитися легким бризом і назавжди подружитися з неймовірно гучною тишею, яка заглушає всі тривожні думки ...
"Le Grand Louvre"
В найбільш знаному музеї світу, французькому Луврі, було впершо відкрито двері для публіки в 1793. Хоча й до цього ця будівля була відома далеко за межами Франції. Тільки от використовувалась вона далеко не в таких піднесених цілях, як зараз.
Птахам хочеться тепла. Де зимують птахи
У дитинстві я міг годинами дивитись на небо, розглядаючи вервечки птахів, які відлітали у вирій. Для дитини це було справжньою магією. І нехай сьогодні на моїй книжковій полиці майже не зосталось книжок про чародійство, подорожі крилатих до тепла, в надії перезимувати, не залишають мене байдужим.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
Засніжені вершини. Найкращі зимові курорти
З настанням холодних сезонів важливо не тільки кутатися у светри з оленями, пити какао і в черговий раз переглядати різдвяні комедії. Спорт ще ніхто не скасовував, тому Outlook розповідає про п’ять чудових гірськолижних курортів, де можна добряче збадьоритися і вилізти із зимової сплячки.
Ця дика Африка… Частина 2
Ми продовжуємо нашу розповідь про найбільш захопливі національні заповідники Африки! Ось вам ще п’ять первозданних світових оаз, в котрих час ніби уповільнив свій біг, боячись потурбувати гармонію природи…
Гренландія. Must see
Льодовиковий острів Гренландія був уперше відкритий норвезькими вікінгами. Такий факт не може здивувати, адже хто як не кочівне плем’я мало хоробрість проникнути в суворий арктичний клімат. Ми не будемо вникати, які причини привели розбійний народ до краю землі, а от про найцікавіші місця для сучасного мандрівника сьогодні дізнаємося.
Ця дика Африка. Найвідоміші заповідники континенту. Частина 1
Божевільно красива первозданна Африка – саме те місце, де можна і потрібно, не довго думаючи, занурюватися у світ дикої природи і відчувати себе в незвичній ролі – ролі гостя в домі тварин, а не навпаки… Тут викидаєш із думок все неприродне і напускне, відчуваючи себе лише маленькою піщинкою у величезному захопливому світі…
Каракол. Все, що варто дізнатися
Природа та історичний спадок з лишком покривають тимчасові труднощі у сферах інфраструктури і сервісу в Киргизстані, котрий уже щосили наближається в туристичному плані до Грузії та Вірменії! Розглянемо це на прикладі затишного містечка Каракол.
Чилі: Земля, що дихає вогнем
Що для туриста – привід захоплено клацати фотоапаратом, те для місцевих жителів – постійний неспокій і навіть смертельна загроза. Гряда вогнедишних вулканів Чилі, оточених солоними озерами і термальними гейзерами, вважається одним із найбільш вражаючих місць на планеті. Та одна справа – подивитися й поїхати, і зовсім інша - постійно жити на «пороховій бочці».
Каньйони: Глибокі й довгі
Коли як не заказ підкорювати вершини, долати моря і дертись по скелях? Найчастіше люди докладають величезних зусиль, аби все життя насолоджуватися комфортом. Однак іноді наша душа вимагає романтики, тому OUTLOOK розповість вам про сім неповторних каньйонів.
Священні тварини інків
Наш «перуанський цикл» продовжується розповіддю про найбільш шанованих тварин у Перу. Вони – як зв'язок піж сьогоднішнім і минулим, грають важливу роль у житті цього народу. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало. Мудрі предки сучасних перуанців, давні інки, жили у повній гармонії з усім живим, що їх оточувало.
«In vino veritas»: 5 незвичайних виноградників світу
Здавна відомо, що виноробство – це справжнє мистецтво, підвладне тільки щиро закоханим у свою справу майстрам. Що ж казати про красу шедеврів, створених вмілими руками – виноградники, розкидані по всіх куточках світу, вражають своєю грандіозністю і прикрашають планету, розмальовуючи її яскравими соковитими барвами.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Закрыть
Outlook facebook page