RU  UK  EN
Статті  >  Уяви  >  Алкогольні традиції світу. Іменинник з провінції Шампань

Алкогольні традиції світу. Іменинник з провінції Шампань

Ченці непогано розуміються на алкогольних напоях - і це не жарт. Француз-бенедиктець П'єр Періньон з абатства Отвільер 4 серпня 1668-го року здогадався поєднати виноградний сік з вуглекислим газом. Так на світ з'явився напій, добре знайомий нам як «шампанське».

Втім, з офіційним днем народженням ігристого довелося ще почекати – у 17 столітті далеко не всі ємності можна було використовувати задля таких цілей. Тиск всередині пляшки сягав 6,3 кг на один квадратний сантиметр, а це майже у три рази більше, ніж вшині автівки! Тільки в 1800-му році аптекар - історія запам'ятала його як «Франсуа з Шалона» - винайшов сучасну міцну пляшку з темного скла.

Ігристе досьє:

Швидкість вильоту короку - 14 метрів в секунду, а висота - 12 метрів. 

Дротяна вуздечка, що утримує корок, називається «мюзле». Її довжина стандартна - 52 см. 

У середньому в одному флаконі міститься приблизно 200-250 мільйонів бульбашок. Саме здатність пузиритися впродовж десяти годин після відкупорювання переважно свідчить про якість шампанського

Фахівці не рекомендують жінкам пити шампанське з помадою на губах – у ній містяться речовини, що роблять деякі смакові якості напою менш виразними.

Версальський договір, підписаний в 1919-му році не тільки регламентував життя мільйонів людей після Першої Світової, а й узаконював використання слова «шампанське». Згідно з домовленістю, таку назву може мати тільки те вино, яке було зроблено в провінції Шампань. Тим не менш, у багатьох країнах, наприклад, в США і в СРСР, в законах були лазівки, що дозволяли виробникам не зважати на правила.

Залежно від вмісту цукру у напої його поділяють на: брют (до 0,3%), сухе (3 %), напівсухе (5 %), напівсолодке (8 %) та солодке (10 %). Також існують варіанти «екстра». Наприклад, екстрабрют - цукор туди взагалі не додають.

Складно уявити автомобільні перегони без шампанського і п'єдесталу з обливанням. Першим так «привітав» з фінішем суперників і оточуючих американець Ден Герні. У 1967-му році він переміг у марафоні «24 години Лемана»... і отримав від організаторів пляшку нашого ігристого «іменинника». З тих часів цієї традиції свято дотримуються навіть під час змагань у мусульманських країнах - для цього виготовляють спеціальні шипучі безалкогольні напої.

Виноград для шампанського повинен бути або білим (шардоне), або червоним (піно нуар або піно меньє). Його слід збирати сааме тоді, коли рівень кислоти вище за рівень цукру. До речі, в провінції Шампань максимальний урожай становить 13 тонн з гектара. Більше для виробництва напою збирати заборонено через неминучу втрату якості.

Фольга, що вінчає корок пляшки, з'явилася не відразу, а лише в 19-му столітті, і спочатку вона виблискувала на своєму місці не тільки заради краси. Крім естетики - вона повинна була відлякувати щурів, що мешкали у тогочасних підвалах и нерідко розбивали пляшки.

Гусари і кіногерої завжди полюбляли справляти враження на дам, відкорковуючи пляшки шаблею або ж ефектно стріляючи короком догори. Втім, якщо для вас на першому місці саме смакові якості – наслідувати такий приклад не радимо. Відкорковуйтешампанськеякомога тихіше, тоді ігристий напій не втратить вуглекислоту. За справжній шик вважається той випадок, коли під час процедуривильоту короку звук по гучності схожий на шепіт або видих. Перевірте власноруч!

Вам це буде цікаво:
Palio del Papero: не тільки птахи
Скільки всього змішує у своєму казані Італія: гондоли, які плинуть оливковими річками, палюче сонце, що стікає своїм соком у пляшку Пізанської вежі, заплутане спагеті вуличок і коржі площ, присипані сумішшю італійських трав і діалектів. А ще у її казані є качки. Так-так, саме ці створіння дозволять вам відчути присмак справжнього національного колориту! І цій качиній історії вже понад тридцять років.
Ваш сніданок, сер! Або як починають свій день у різних країнах світу
Маленький тост, шматочок сиру і ковток міцної кави. «Це вам не шведський стіл!» – обурено пробурчить офіціант, дивлячись на незадоволене обличчя туриста. Щедрій українській душі не збагнути, як таким примудряються наїстись місцеві жителі. Тому перед подорожжю до нової країни варто знати точно, де звечора приготувати собі бутерброди на ранок, а де й запастися кількома літрами води!
Пальчики оближеш: Що на вас чекає за кулісами найкращих кухонь світу
Давайте пригадаємо найбільш незвичну страву, котру вам випало скуштувати? Що це буде за їжа, вам вирішувати. Небагато екзотики;ті самі комахи, котрих ми слабо можемо уявити як інгредієнт; дивний напій із гіркуватим присмаком; несподіване поєднання гіркого і кислого… у кожного є свій незабутній досвід щодо цього. А ми сьогодні поговоримо про цікавих і незвичайних шеф-кухарів світу – та ще й без прив’язки до епохи. Шанувальникам історії присвячується.
У пошуках гастрономічного Ельдорадо
Зізнаюся, це нелегке завдання – описати кухню, котра віднедавна стала для мене основною. Нині я живу в Еквадорі і вже давно не куштувала голубці, вареники і навіть чорного хліба. Хоча, зізнаюся, кілька разів зварила борщ. Чужа кухня спочатку дивує, потім стає нудотною і лише на третій стадії знайомства з нею починає відкривати свої секрети.
Історія бренду: McDonald’s
У чому полягав секрет першої картоплі фрі, де гамбургер коштував 15 центів і чому єдиниц в 60-х фаст-фуд не почав би свій рух без... продавця міксерів? Брати Моріс і Ричард (Мак і Дік) Макдональди, як і ми, не знали відповідей на всі ці запитання, переїхавши з Нової Англії до Каліфорнії в 1927 році. Але за спиною багатозначно потирала долоні Велика депресія, готова звести нанівець усі їхні сподівання. І далі...
Абатство Мон-Сен-Мішель: побачити і закохатися
Уявіть собі величну картину: посеред безкраїх хвиль раптом нізвідки перед вашим оком виростає стародавня таємнича споруда – бенедиктинське абатство, що височіє на самісінькій вершині скелі… А довкола острова, на якому воно розташоване, вирують потужні відпливи і припливи, стрімкість яких багато хто порівнює зі швидкістю коня, що мчить галопом. Навіть Віктор Гюго не міг стримати захоплення від подібного пейзажу, назвавши Мон-Сен-Мішель «пірамідою в океані».
ВІДЕО: Дивовижні міста на скелях
Наші міста буквально переповнені бетоном, склом і пластиком. Але якими б надміцними якостями не володіли будматеріали, іноді кращий фундамент - сама природа. Сьогодні в фокус OUTLOOK потрапили міста, побудовані «в» і «на» скелях.
Знай наших: Серж Лифар
Знаменитий француз українського походження в дитинстві був блакитнооким мрійником. Згодом усі його жадання стали реальністю. Хай би чого він прагнув, усе давалося легко, немов удача назавше зробила його своїм улюбленцем. Спів у хорі, артистичний талант і, нарешті, балет. Серж Лифар не тільки підкорив світові сцени та здобув заслужену славу. Він відродив французький балет як такий і ввів поняття, котрі стали основою неокласицизму.
Жіночі прикраси в Індії: сакральний зміст
При слові індійка в нашій уяві виникає красива жінка в сарі, неодмінно з безліччю прикрас і малюнків на тілі. Звідки в національних традиціях цього народу така пристрасть до прикрашання тіла? У цьому є не лише естетичний, але й глибокий сакральний сенс – відображення культури, вірувань і світогляду індійців...
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу. Частина 2
Ви, бува, не зголодніли? Ну й чудово, адже ми продовжуємо нашу розповідь про найпопулярнішу вуличну їжу з усього світу. Налітай, поки гаряче! Почнемо з південно-азійської країни Сінгапур - багаті на вітаміни і мінерали морепродукти займають ключове місце в раціоні жителів ...
Азербайджан зсередини: «хна-яхти»
А ми продовжуємо публікувати авторську рубрику Сабіни Сафаровою про традиції в Азербайджані. Ми вже дізналися і про сватання, і про заручини, і зараз OUTLOOK пропонує зануриться в традиції ритуалів і церемоній «хна-яхти», яка безпосередньо передує весіллю.
На ходу. Вулична їжа в різних країнах світу
Досвідчені туристи вважають: найпевніший спосіб швидко пройнятися чужою культурою – скуштувати страви місцевої кухні. Щоб не розгубитися при виборі наїдків і заощадити дорогоцінний час для їжі духовної, Outlook радить вам найкращі місця вуличної гастрономії із семи точок земної кулі.
26 жахливих фактів про Голокост
Голокост – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривлені уявлення про переваги однієї раси над іншою. У скаліченому тілі горів вогонь незламного духу. Хоча свідоцтва про Голокост неможливо читати без сліз і душевного болю, про це необхідно знати – хоча б для того, щоб уникнути подібного у майбутньому.
Відчайдушний футуризм: Японія. Частина 1
Олена Расенко, повернувшись з Японії, розпочинає спеціальний цикл матеріалів про цю країну. Попередження для особливо вразливих: обережно! Після прочитання розвивається гостре бажання зірватися, купити авіаквиток в таку чудову і чарівну країну висхідного сонця!
ВІДЕО: Ремесла Узбекистану. Шиття золотом
OUTLOOK пощастило побувати в гостинному Узбекистані і ближче познайомитися з ремеслами цієї дивовижної країни. Сьогодні ми розповімо вам про мистецтво шиття золотом, яке здавна вважалось мистецтвом знаті,. Розкажемо ми й про те, які матеріали використовує майстер, в чому секрети і унікальні особливості цього ремесла. Відчувайте світ з нами!
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Глінтвейн: зігріваємось правильно
Вітамінчики, загартовування, правильний режим дня... Це все добре і корисно, особливо в холоди, ось тільки іноді треба себе і побалувати й одночасно убезпечити від мікробів і застуди. У такий час найкращий засіб – глінтвейн.
СПЕЦПРОЕКТ: Про новорічні та різдвяні традиції. Розповідають Посли.
Звичаї однієї держави відрізняються від іншої, але люди з різних куточків планети однаково чекають на дива, приємні сюрпризи й добру казку напередодні новорічних свят. Тому ми вирішили запитати у дипломатів про особливості святкувань Нового року і Різдва в їхніх країнах.
Азербайджан зсередини: заручини
Ми продовжуємо публікувати розповіді українки з азербайджанською кров'ю Сабіни Сафарової про дивовижну культуру Азербайджану. Дівчина продовжує вести свій авторський блог і сьогодні пропонує дізнатися тонкощі такої цікавої традиції як - заручини.
Нормандія очима Корнія Грицюка: яблука, молоко та океан
Для багатьох туристів Франція – це в основному Париж із довжелезною чергою на Ейфелеву вежу, Лувр та околиці з їхнім королівським шиком або курорти Середземного моря. А ось Корній Грицюк, мандруючи цією країною, вирішив податися на північ – у Нормандію! Для наших читачів він підготував цикл подорожніх нотаток про поїздку до Атлантичного океану і почне свою розповідь із вражень від містечка Довіля!
Закрити
Outlook facebook page