RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Тупик Мері Кінг: сукні і ляльки для маленької Енн

Тупик Мері Кінг: сукні і ляльки для маленької Енн

На полотні шотландських легенд вишиті містичні візерунки. Місцеві жителі вірять у примар, привидів і в те, що за ними щодня з висоти пташиного польоту спостерігають душі предків. Знамениті шотландські перекази лишилися не тільки на сторінках книг. Сьогодні OUTLOOK розповість про секрети, сховані в тупику Мері Кінг.

На околицях є чимало таємничих місць, і в містиці їхніх лабіринтів легко заблукати, втративши зв'язок з реальністю.

Единбург славиться не тільки фольклорним духом музеїв і резиденцій. Головна пам’ятка, про яку вам розповість кожен місцевий житель, – підземна вулиця. Про її історію в Единбурзі вам розкажуть з острахом, озираючись по боках (бодай би ніхто не почув!). Утім, з кримінальними елементами це не має жодного зв’язку: тупик Мері Кінг вважають однією з найбільш містичних вулиць в Шотландії. А її таємниці нерозривно пов’язані з минулим… а також з народною любов’ю до всіляких легенд.

Однак погляньмо, що сповіщає нам історія. У XVII столітті в місто прийшла чума. Вона бродила околицями, не жаліючи ні стариків, ні дітей, і її вічним супутником був страх смерті – жах, від якого стигне кров, вселявся в душі, вириваючи з коренем будь-яку можливість врятуватися. Намагаючись зупинити чорну чуму, місцева влада віддала наказ вивести всіх заражених в один район і опечатати його. Так хворі потрапили в зловісний тупик Мері Кінг. Злидні, голод, відсутність грошей, неспроможність справитися з хворобою зробили своє, і перехід здобув погану славу… хоча відтоді минуло не одне століття, жителі все ще вірять, що в цій місцевості блукають примари, адже душі померлих не покидають квартал.IMG_8561.JPGФото sobt.co.uk

Печальна історія роз’їдала уми людей протягом двох віків, і тільки у XVIII столітті сліди крові були повністю змиті з міських стін. Тупик Мері Кінг дуже змінився, ніби його підняли з попелу. Будівлі підлягали реставрації, вулицю відбудували заново. А сам перехід перестав нагадувати лазарет. І все ж недовірливі жителі Единбурга продовжували розповідати страшні історії. Мовляв, якось уночі вони бачили, як вулицею бігли люди в лахмітті, а за спроби заговорити їхні силуети розчинялися у повітрі. Мешканці районів прокидалися в холодному поті, коли ночами чули стогони невидимих духів. Було неможливо розібрати, що це – гра уяви чи містична атмосфера.IMG_6774.jpgФото redfoxprops.com

Ішли роки, а люди не припиняли вірити у привидів. Зловісну славу отримав будинок, котрий у простолюдді називають обителлю маленької Енн. Багато років тому тут жила сім’я торговців. Щасливі чоловік і жінка виховували дочку Енн, котру сусіди вважали красунею і розумницею. Найбільше на світі дівчинка любила гуляти на вулиці: життя здавалося їй довгим, а всі неприємності – не вартими уваги. Але чорна чума не обійшла стороною цей дім, і в дівчини скоро виявили страшну хворобу. Батьки не сказали їй про це – можливо, просто не змоглипояснити… Якось вранці Енн прокинулася, потягнула не себе ручку дверей – і збагнула, що лишилася запертою. Вона взялася колотити маленькими кулачками у двері. Їй здавалося, що це страшний сон, і він колись закінчиться. Батьки повернуться додому, відчинять двері, і вона, як завжди, з’їсть смачну юшку і побіжить гратися з дітьми на вулицю. Ішли години, а двері ніхто не відчиняв. Чи варто говорити, що батьки прирекли Енн на страшну смерть. Залишили помирати саму, щоб, замкнена в кімнаті, вона нікого не змогла заразити чумою.

Довгі роки вважали, що Енн – вигаданий персонаж, чия історія поєднує тисячі зламаних доль. Звісно, подібна ситуація могла статися практично в кожному домі, де дитина, що захворіла, ставила під загрозу життя багатодітної родини. Але не так давно з’явилися нові свідоцтва езотеричного характеру, котрі пролили світло на виникнення цієї історії.

Місцеві жителі запросили знаменитого медіума Айко Гібо взяти участь у зйомках фільму про паранормальні явища, які мали місце у Великій Британії. Один із сюжетів було присвячено подіям, які трапилися в тупику Мері Кінг. Айко Гібо твердила, що на цій вулиці досі можна спостерігати привиди. Медіум вірить у розповіді жителів, котрі відчували чийсь подих у себе за спиною, коли поруч не було нікого, і прокидалися від дивних відчуттів, як нібито в сусідніх будинках присутній хтось іще. Що стосується розповідей про маленьку Енн, ця дівчинка насправді існувала, і історія не вигадана, – каже Айко Гібо. На думку медіума, варто поговорити з душею дівчинки і з’ясувати, що її бентежило.

… Маленька Енн всі очі виплакала, поки намагалася достукатися до батьків, котрі покинули її напризволяще. Кімната, де день за днем проходило її щасливе дитинство, перетворилося на тюремну камеру, з якої не було виходу. Енн благала випустити її, але відповіді не було…The-Real-Mary-Kings-Close-The-Maid-Meets-The-New-Characters-Of-The-Close.jpgФото realmarykingsclose.com

Айко Гібо була вражена трагедією дівчинки. Вона перервала спіритичний сеанс, зробивши шокуючи заяву: душа Енн все ще стукає у двері, але не знаходить виходу. Айко Гібо вирушила в магазин, купила красиву ляльку і лише після цього повернулася в тупик Мері Енн. Вона була переконана, що бідну дівчинку слід утішити й для цього провела символічний обряд.

Крига скресла. Місцеві жителі не тільки повторили ритуал, проведений Айко Гібо, але й перетворили його на традицію. Сьогодні мандрівники з усього світу приходять до дверей дому в тупику Мері Кінг з подарунками, ляльками, прикрасами і навіть солодощами. Вони намагаються віддати данину поваги нещасній дівчинці. Здається, маленька Енн приймає подарунки. Принаймні Айкі Гібо, котра неодноразово відвідувала ці місця після описаних подій, твердила, що привид більше не з’являвся.075a.jpgФото talesofanniebean.com

Сьогодні тупик Мері Кінг цікавий для туристів – любителів містичних пригод й езотеричних історій. Приїхавши в Единбург, мандрівники потрапляють в лабіринт вузьких вуличок, що ведуть до незвичного переходу. У звивистих хвостах тунелів ховаються щербаті сходи. Вікна будинків, в яких ніхто не живе, позабивані, а за двернимиотворами криється порожнеча.

Головне фото instinct.thekiti.com

Вам это будет интересно:
Свята краса! Що приховують найвідоміші абатства світу?
Що ви уявляєте, коли чуєте слово «абатство»? Впевнена, більшість в першу чергу згадають про Вестмінстер. А якщо я скажу, що насправді це вже не абатство? Так що ж робить ці середньовічні споруди особливими? Давайте розбиратися на прикладі споруд з різних країн Європи.
Де «запалюють» зірки
Мало що може зрівнятися з яскравим зоряним небом під акомпанемент тиші. Саме про зірки OUTLOOK і розповість, а точніше про місця, де на них відкривається найкращий вид. У Європі дивитися на зірки радять не де-небудь , а... в Словенії. Справа в тому, що ця невелика країна – одна з найчистіших у світі, а отже, й атмосфера тут не настільки забруднена смогом.
Камініто: Вулиця у ритмі танго
Ми продовжуємо наш цикл «Історія однієї вулиці» і сьогодні розповідаємо про одну з найгарніших і веселих вулиць Буенос-Айреса під назвою Камініто. Вона простяглася в знаменитому кварталі Ла Бока, заснованому в 19 столітті італійськими емігрантами.
Кокні: глузлива британська говірка
Дивні прізвиська для предметів, знайомих кожному; відома нині форма ain't (замість am not), а також літера h, що пропадає в деяких словах – все це про британську говірку кокні, колоритний діалект, що шокує консервативних англійців саркастичністю й епатажем.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Історія однієї вулиці: Талія: «Єлисейські поля» Саудівської Аравії
Сьогодні OUTLOOK повідає про життя в Саудівській Аравії, прогулюючись головною вулицею шанованого паломниками другого за величиною міста й «економічної столиці» – міста Джидди. Тут, на вулиці Талії, особливо явно можна прослідкувати, як стрімко в арабську культуру вливаються західні мотиви, вносячи в це місце легкий дисонанс…
Історія однієї вулиці: Orchard road - фруктовий шопінг
Єврейський і китайський цвинтарі по сусідству, фруктові дерева, модні бутіки і справжній військовий бункер – усе це змішалося на Orchard road, дивовижній вулиці Сінгапура. Саме розповіддю про неї ми продовжуємо наш захопливий цикл «Історія однієї вулиці».
Гетто світу: Бедфорд: англійська глибинка з італійським присмаком
Сьогодні розповіддю про одне з найбільш дивовижних поєднань, яке тільки можна уявити, таких несхожих одне на одного народів – італійців та англійців – ми продовжуємо нашу рубрику, присвячену етнічним гетто світу. Приготуйтеся вирушити разом з нами в холодний і дощовий Бедфорд, де ми зануримося в теплу середземноморську атмосферу.
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
Монмартр Белграда
Подібних їй – обмаль. Близько 400 метрів завдовжки. Зі своєю особливою атмосферою. Маленьке місто в місті. Тут не їздять машини. Тут відчуваєш під ногами стару нерівну бруківку, а розписи на будівлях довкола так вводять в оману, що не розбереш, де справжні вікно-балкон-двері, а де – всього лиш малюнок... Скадарлія, або вулиця Скадарська, знаходиться у центрі Белграда...
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Історія однієї вулиці: Рамбла
Столиця Каталонії Барселона – це не тільки курортна зона, а й місто з багатою історією зі своїм неповторним стилем, атмосферою і південним темпераментом. Напевно, кожен турист, потрапляючи сюди, неодмінно здійснює неквапний променад пішохідною вулицею Рамбла, про яку ми сьогодні розповідаємо.
Британська глибинка: У пошуках таємниць Альбіону
Зелені схили, порослі вересовими кущами, безлюдні приміські дороги, вузькі вулички з маленькими котеджами і садами, що п’янять своїми пахощами, – здається, що британські сільця не підкоряються плинові часу. Немов завмерлі картини героїчного фентезі, всі вони мають свою історію і готові розповісти про великі битви, хоробрих воїнів і легендарні артефакти.
Панська вулиця – з корабля на бал
Напіврозвалені будівлі радянських часів, помпезні палаци угорської знаті, ятки з антикварним начинням, стріт-арт у стилі Ван Гога – вулиця Панська рясніє суперечностями. Це місце – коктейль із старих традицій, що вже сиплються піском, і затятого бажання стати маленькою охайною Європою. Які секрети приховує вулиця Братислави, знає OUTLOOK.
Поласувати оригінально: найдивніші кафе світу
Маркетологи і ресторатори – народ підприємливий і готовий на все, аби тільки збільшити число відвідувачів власного закладу. Доволі часто способи їхнього «загравання» з публікою схожі одне на одне, а дизайн і меню мало чим відрізняються. Тому ми добряче пошукали по всьому світу і зібрали для вас колекцію справді оригінальних закладів.
Болдуїн-стріт. Крутіше не буває
OUTLOOK продовжує цикл матеріалів про неповторні вулиці. Сьогодні ми розповімо про круту Болдуїн-стріт у новозеландському місті Данідіні. Її крутість не в розкішних бутиках, елітних ресторанах чи астрономічних цінах на нерухомість. У цьому контексті все досить приземлено і нічого незвичайного. А ось сама форма вулиці вражає – у місці, яке найбільше вивищується, нахил складає 32 градуси.
Історія однієї вулиці: Пікаділлі Стріт
Лондон – це місто, котре просто не може не вражати. Кожен його гість неодмінно чимось захоплюється: хтось архітектурою, хтось божевільним ритмом життя, а хтось вікторіанським духом і аристократичною атмосферою в нашому XXI столітті. Його вулиці – справжня скарбниця для власних досліджень, а починати їх слід з легендарної Пікаділлі Стріт...
Сонце під склом. Найкращі оранжереї світу
Весна вже цілий місяць панує на планеті! Невдовзі холод і сірість відступлять, пригріє лагідне сонечко, і замість теплих курток ми дістанемо із шаф легкі вітровки. Ну і яка ж весна без зелених дерев і прекрасних квітів? А щоб очікування омріяних барв та ароматів було легшим, пропонуємо вам насолодитися красою, яка протягом року тішить відвідувачів найцікавіших оранжерей планети.
Історія однієї вулиці: Проспект Багдад у Стамбулі
Якщо весь величний Стамбул – це серце регіональної торгівлі, то одна з його розкішних вулиць – проспект Багдад – безумовно, головна артерія. Опинившись там, навіть заперечуючи шопінг усією душею, вельми складно встояти і не піддатися бажанням усе ж вирушити по крамницях і ринках. Хоча, і крім цього, тут також є що робити.
Історія однієї вулиці: Янг-Стріт
Люди, котрі вперше приїхали до Торонто, мають всі шанси попастися на вудочку місцевих сюрпризів. Наприклад, вам можуть запропонувати: «Чи не бажаєте доїхати до пункту призначення через вулицю Янг-Стріт?» А коли ви погодитесь на цю авантюру, вас перепитають: «Ви що, зібрались проїхати по всій вулиці?» І коли зніяковілий мандрівник вникне в деталі...
Закрыть
Outlook facebook page