RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Історія однієї вулиці: проспект Дмитра Яворницького

Історія однієї вулиці: проспект Дмитра Яворницького

Матеріалом про головну вулицю міста Дніпра, проспект Дмитра Яворницького, ми продовжуємо наш цикл, присвячений історіям вулиць. Проспект Дмитра Яворницького – це не просто центральна і найважливіша вулиця Дніпра, він є ще й уособленням багатовікової історії міста.

Розкинувшись на берегах однойменної річки, цей український мегаполіс від самого свого заснування в XVIII столітті відігравав надзвичайно важливу роль у житті держави, оскільки й торгівля, і промисловість, і сільське господарство тут завжди були на найвищому рівні. У наші дні Дніпро – також своєрідний бастіон, фортеця української незалежності, серйозний і сучасний культурний центр з мільйоном жителів.

Головна вулиця міста існує стільки, скільки і сам Дніпро, який побував і Катеринославом, і Січеславом, і Дніпропетровськом. До слова, й основна транспортна артерія не уникла перейменувань – сьогоднішній проспект Дмитра Яворницького в минулому називався на честь Карла Маркса, а ще раніше Єкатерининським. Своєю появою він зобов'язаний видатному архітекторові Івану Старову, який ще у вісімнадцятому столітті, коли більша частина міст Російської імперії розвивалася хаотично, мислив генеральними планами і розумів, що таке «зручно» і «практично». Саме його ідея розмістити найважливіші транспортні, торговельні, культурні та адміністративні установи на довгій вулиці, яка починається біля залізничного вокзалу, привела до того, що нинішній проспект є окрасою Дніпра, де можна і відпочивати, і працювати.1453277_original.jpgФото macos.livejournal.co

Дух XIX століття відчувається саме у двориках і на бульварах, слава про які лунала по всій імперії, адже на їхнє утримання витрачали більше, ніж на якісь повітові міста. Уся ця пишнота дійшла до нас практично в первозданному вигляді. Кажуть, навіть акації для міста закуповували дуже дорогі, й самі керівники Києва, Одеси та Харкова приїжджали вчитися передового містобудування. Можна сміливо казати, що проспект Яворницького нині – історична пам’ятка в центрі промислового українського мегаполісу

До речі, сам Дмитро Яворницький, чиїм іменем сьогодні названо головну вулицю Дніпра, – знаменитий філолог, історик, етнограф і патріот, крім своїх наукових праць, уславився ще й тим, що проводив містом особливу екскурсію – для царя Миколи II. Ба більше, він розповідав самодержцеві про визначні пам'ятки українською мовою, чим викликав явне невдоволення оточення. Та монархові було так цікаво, що, не загострюючи уваги на мовному питанні, тільки захоплювався побаченим. А подивитися таки було на що – перші кінотеатри-сінема «Люкс», «Модерн», «Палас», електричні ліхтарі, зимовий театр, музеї, величні станції швидкої допомоги. У місті водилися гроші, тому воно приваблювало люд, який масово прибував сюди.30258560046825451_a5c3.jpgФото 2gis.ua

Найстаріошю тутешньою спорудою вважається шовково-суконна фабрика в будівлі під номером 106. Її було зведено ще в кінці XVIII століття.

Найрозкішнішим місцеві екскурсоводи називають колишній Губернаторський дім, побудований в середині XIX століття. Його архітектура з елементами англійської готики досі має розкішний вигляд, однак без зайвого пафосу. За свою довгу історію будівля побувала не тільки резиденцією губернаторів, а й елітним англійським клубом, де заможні та успішні чоловіки розслаблялися після важливих справ.gostinitsa.jpg
Фото dp.informator.ua

Також вражає інший шедевр, «Дім Хреннікова», він є яскравим прикладом українського модерну, оскільки в дизайні вгадуються козацькі мотиви, а самі башти нагадують вежі Запорізької Січі. Сьогодні – це відомий своїм комфортом і статечністю п'ятизірковий готель «Україна». Подібної краси на п’ятикілометровому проспекті ще багато, оскільки в його розвиток вкладали величезні кошти. Але шкода, що в туристичному плані місто помітно поступається не тільки Києву, а і Львову з Одесою, хоча історично важливих об'єктів тут теж не бракує.BudynokGubernatora(Dnipro).jpgГубернаторський дім. Фото uk.wikipedia.org

Ми дуже радимо не просто відвідати проспект Дмитра Яворницького і прилеглі до нього вулиці, а взяти саме екскурсію.

Нинішня міська молодь так любить своє місто, що з радістю водить туристів небанальними маршрутами, включаючи культові бари, кав’ярні та паралельно розповідаючи найцікавіше про своє величне місто на величній українській річці.

Головне фото dp.informator.ua


Вам это будет интересно:
Вічна любов. Пам’ятники коханню в Україні
Скільки важить кохання і чи можна виміряти його обсяг? А чи має воно центр ваги і як поводиться у спеку та в снігову заметіль? Певна річ, кохання ефірне і радше нагадує шалених метеликів, що несамовито танцюють у животі. Однак люди, котрі особливо глибоко відчувають, навчилися «творити кохання» і передавати його сенс у камені, дереві, металі для інших.
Камініто: Вулиця у ритмі танго
Ми продовжуємо наш цикл «Історія однієї вулиці» і сьогодні розповідаємо про одну з найгарніших і веселих вулиць Буенос-Айреса під назвою Камініто. Вона простяглася в знаменитому кварталі Ла Бока, заснованому в 19 столітті італійськими емігрантами.
Ломбард-стріт: вулиця, яку проковтнув удав
Пам’ятаєте, як Маленький принц учив бачити не капелюха, а слона, з’їденого удавом? Так от, у Сан-Франциско у вас є можливість побачити вулицю, частину котрої проковтнув удав. Змієподібна Ломбард-стріт заповзла майже до всіх путівників по Фріско.
Історія однієї вулиці: Талія: «Єлисейські поля» Саудівської Аравії
Сьогодні OUTLOOK повідає про життя в Саудівській Аравії, прогулюючись головною вулицею шанованого паломниками другого за величиною міста й «економічної столиці» – міста Джидди. Тут, на вулиці Талії, особливо явно можна прослідкувати, як стрімко в арабську культуру вливаються західні мотиви, вносячи в це місце легкий дисонанс…
Зимові забави Василя та Маланки: карнавал по-українськи
Новий рік в Україні не завжди розпочинався з ялинки, а замість Діда Мороза і Снігуроньки в гості чекали пустунку Маланку і моторного парубка Василя, та й не самих, а з почтом. Усі навіженості сходили з рук: витівки ряджених несли в собі сакральний зміст, продиктований логікою міфу про поєдинок весни і зими.
Ніч перед Різдвом і після
Різдво приходить, накидаючи теплий кожух на плечі. Ввечері воно приносить із собою м’яке світло першої вечірньої зірки, а зранку будить білим, але теплим сонцем. Якби про відчуття Різдва хтось запитав у бабці моєї прабабці, то, гадаю, її слова були б ідентичні моїм. Бо разом із мисочкою куті із рук у руки українські покоління передають і свої традиції.
Харківський Дипломатичний Клуб святкує першу річницю створення!
23 грудня у стінах Харківського Дипломатичного клубу пройшов новорічний Гала-вечір на честь річниці його створення. Учасниками заходу стали народні депутати, керівники структур міста й області та громадськх організацій, губернатори, почесні консули, керівники ВНЗ, та інші почесні гості.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Онлайн-семінар від Міжнародного жіночого клубу Києва
1 грудня з 10:00 до 11:30 Міжнародний жіночий клуб Києва запрошує долучитись до онлайн-заходу на платформі Zoom на тему: «Як бути у часи невизначеності? Секрет вашого успіху»
Історія однієї вулиці: Orchard road - фруктовий шопінг
Єврейський і китайський цвинтарі по сусідству, фруктові дерева, модні бутіки і справжній військовий бункер – усе це змішалося на Orchard road, дивовижній вулиці Сінгапура. Саме розповіддю про неї ми продовжуємо наш захопливий цикл «Історія однієї вулиці».
Музеї, що лікують
«Мені, будь ласка, еліксир від головного болю, настоянку на корені мандрагори, пігулки від серця і трохи морфіну…» – приблизно так зверталися до аптекарів пацієнти кілька століть тому. А ті готували різноманітні бовтанки і суміші у фармакологічних лабораторіях, які знаходилися прямо в сусідніх кімнатах.
"Made in Slovenia". Відкриття виставки сучасного словенського дизайну
З 5 по 15 листопада пройде виставка "The Future of Living" ("Майбутнє життя"), організована у співпраці Посольства Республіки Словенія в Україні з Центром креативності Республіки Словенія та Музеєм історії міста Києва.
Відриття Скверу Мислителів у Харкові!
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбулось урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові, який символізує дружні відносини між Україною, Азербайджаном та Казахстаном.
Історія однієї вулиці: Дизенгоф
Прогулюючись вулицею Дізенгоф у самісінькому центрі Тель-Авіва, можна спіймати себе на думці, що це не вулиця, а якийсь телепорт, адже тут змішалося все: торгові ряди, практична та лаконічна архітектура баугаус, модні шоуруми, котрі не поступаються міланським. Проте все це нагромадження аж ніяк не надмірне, а цілком природне, тому пройдімося вулицею.
«Школа молодого дипломата» з Харкова в проєкті Diplomatic Greetings
У понеділок, 18 жовтня, відбувся проєкт Diplomatic Greetings за участі членів "Школи молодого дипломата" при Харківській міській раді. Спікерами заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол України Олександр Сліпченко, Надзвичайний та Повноважний Посол Чорногорії в Україні пані Драгіца Понорац ...
У Харкові відкриють Сквер Мислителів на знак дружніх відносин між Україною, Азербайджаном та Казахстаном
23 жовтня за ініціативи Посольств Казахстану та Азербайджану в Україні та за підтримки Харківської міської ради, Почесного консульства Казахстану в Харкові та Харківського Дипломатичного Клубу відбудеться урочисте відкриття Скверу Мислителів у Харкові. Меценатом проєкту став Почесний консул Казахстану у Харкові, Емін Наджафлі.
Монмартр Белграда
Подібних їй – обмаль. Близько 400 метрів завдовжки. Зі своєю особливою атмосферою. Маленьке місто в місті. Тут не їздять машини. Тут відчуваєш під ногами стару нерівну бруківку, а розписи на будівлях довкола так вводять в оману, що не розбереш, де справжні вікно-балкон-двері, а де – всього лиш малюнок... Скадарлія, або вулиця Скадарська, знаходиться у центрі Белграда...
Історія однієї вулиці: проспект Андраші в Будапешті
Майже в кожному туристичному путівнику написано, що Будапешт – це східноєвропейський Париж, і сперечатися з цим твердженням не варто, оскільки угорська столиця, так само як і французька, вражає своєю розкішшю, помпезністю і бездоганним смаком. А ще й сам Ейфель разом зі своїм архітектурним бюро додав їй французького шарму.
Історія однієї вулиці: Рамбла
Столиця Каталонії Барселона – це не тільки курортна зона, а й місто з багатою історією зі своїм неповторним стилем, атмосферою і південним темпераментом. Напевно, кожен турист, потрапляючи сюди, неодмінно здійснює неквапний променад пішохідною вулицею Рамбла, про яку ми сьогодні розповідаємо.
Кінофестиваль "ОКО" встановлює рекорд
До Національного реєстру рекордів України внесуть унікальний етнографічний артоб'єкт, який створили в Болграді в рамках Міжнародного етнографічного кінофестивалю "ОКО".
Закрыть
Outlook facebook page