RU  UK  EN
Статьи  >  Насолодись  >  Різнобарвний рай: Як японці бачать естетику прекрасного

Різнобарвний рай: Як японці бачать естетику прекрасного

Японія - країна, де люди вірні традиціям. Не виняток і колірна гамма, яка в світовідчутті японців знайшла мало не божественне походження. «Колір ранкового неба», «глибина нічного намету», «півтони після світанку» - так охрестили фарби, які споглядали в світі навколо себе. Словом «колір» називали коханої людини - напевно, в багатогранних інтонаціях колористики зосередилися найніжніші і прекрасні почуття. Сьогодні OUTLOOK розповість, на чому заснована символіка відтінків в Японії...

Кольорові сни східних легенд

У багатьох азіатських легендах беруть участь боги, показуючи небесну волю, що створила все суще. До цього дня можна почути цікаві розповіді про те, як на нашу планету завітали бог Идзанами і богиня Идзанаги, які уособлювали Інь та Янь. Їхні діти - сонце Аматерасу, місяць цукуйомі і вітер Сусаноо - мріяли заповнити бездонну порожнечу яскравими фарбами, і втілили свій задум на Землі. Читаєш пожовклі від часу перекази і переконуєшся: в японській культурі правильне поєднання тонів прирівнюється до божественних рішень. Від того як гармонюють фарби, залежить добробут і процвітання як сім'ї, так і держави. Тому з давніх-давен казки поділили світ на кілька сфер. У божественному просторі доводилося жити лише обраним - тому тут порожнечу втілили в сліпучий блиск червоного і білого. В середньому світі, де мали право жити люди, панували синій і зелений кольори. А ось мерці і нижчі духи відправлялися в загробне царство, забарвлене жовтим і чорними півтонами.Фото cs6.livemaster.ru

Необчислювані ряди японських фарб

Деякі кольори використовуються починаючи з періоду азуки (538-710 рр.), А в цілому система колористики нарахує більше п'яти сотень відтінків. Причому серед старійшин виявляються червоний («ака»), чорний («куро»), білий («широ) і блакитний («ао»). У 603 році принц Шотоку вперше перейнявся тим, щоб ввести колірну гамму на японську палітру. Він запропонував двенадцатіуровневую таблицю, в основі якої лежали цінності конфуціанства і п'яти китайських елементів. Так, перші два кольори - варіанти фіолетового (дайтоку і шотоку) - символізували королівську гідність і гордість. За ними слідували сині (дайджін і шоджін) - благополуччя і процвітання. Помаранчеві рішення (дайрі і шорей) відповідали за мораль і моральність. Золотистий і вогненно-жовтий кольори говорили про щирість намірів і вірності ідеалам. Білі (дайгена і шогі) оповідали про презумпцію невинності і вищому принципі справедливості. Нарешті, різні відтінки чорного (дайчі і шойчи) призначалися для позначення вищого знання і практичних навичок.Фото blog.fromjapan.co.jp

Тут потрібно взяти до уваги класову систему суспільства: всі згадані фарби були допустимі для офіційних осіб, а ось деякі, звані кінджікі, заборонялися законом. У той же час, аристократичний клас не мав права носити вбрання кольору Куджи (синьо-червоний), а відтінки юрушііро використовувався тільки в простолюдді. У сумахових (цегляний) колір дозволялося одягати виключно японським королям, а ось ніжно-зелений видавав наложниць монарха. Та й колишні імператори Японії не могли приховати колишньої величі, адже вони були зобов'язані носити блідо-червоні кольори.

Крім посиленої уваги до легенд, японці відрізняються любов'ю до природи. Не дивно, що і назви кольорів перегукуються зі словами, що позначають деякі види звірів і цілющих трав.

Тому, кажучи про квіти, неможливо не згадати про флористику. Так, один з відтінків, що називається аканейро, проводився під час того, як ремісники добували фарби з кореня трави Акан. Ще один приклад - азкіро - колір бобів азуки, які японці, до речі, вважають смачним стравою. Так що і з відтінком асоціації найпозитивніші.Фото turisheva.ru

Представники тваринного світу також вплинули на розклад японської веселки. Так, незумі в мові місцевих жителів буде співзвучний з «мишею», а саме слово описує сірі півтони. Японці йдуть і того далі: вони пропонують використовувати колір «виноградної миші» (мабуть, пурпурно-сірий), який називається «Будо незумі», мишки Фуджі («фуджі незумі») і лозовими миші (цей колір варіюється між світло-зеленим і сірим ). Є в країні навіть колір чайної мишки - світло-коричневий плавно переходить в сірий.

Основні кольори і їх символи

Говорячи про палітру, можна написати цілий трактат, а то і зібрання творів. Все-таки в Японії кількість різноцвіть доведено до надмірного стану. І все ж базових кілька, і значення у них більш ніж символічне.

Марко Поло розповідав своїм співвітчизникам, що Японія славиться золотими злитками, які лежать прямо на дорозі: бери - не хочу. Не дивно, що золотий колір волосся «приміряли» багаті анімешні персонажі - правда, в більшості своїй вони були жадібними і заздрісними - а гроші заробляли найчеснішим способом. Тому японці асоціюють жовтий колір не тільки з символом розкоші і сонця, але і відносять його до негативних наслідки, до яких часом призводять гроші.Фото photos.demandstudios.com

Чорний колір висловлював силу - і передчуття небезпеки, що насувається. Тому він в японській культурі був ознакою руйнування, страху і смутку. За традицією, темні відтінки, які не доповнені іншими, краще не використовувати в одязі під час радісних подій або цікавих заходів.

Білий - символ шляхетності. Його вважають священним, адже він виражає чистоту і невинність - важливі для японців цінності. Якщо вірити знавцям історії, з цієї ж причини білий колір фігурує на державному прапорі.Фото eclecticlightdotcom.files.wordpress.com

Блакитний з'явився в японській культурі з географічних міркувань. Острови омиваються водою, ось так і блакитні відтінки нагадують про спокій і стабільність. Крім того, він вважається жіночим кольором - чоловічої статі одягати його не варто.

Головне фото curiosity.com

Вам это будет интересно:
Зліпи собі хобі. Історія гончарства
У краєзнавчий музей якої країни не зайди, неодмінно помітиш схожі археологічні знахідки – уламки глиняних виробів. Гончарне ремесло, що народилося кілька тисячоліть тому, однак існує й сьогодні, по праву може вважатися одним із найбільш довговічних.
Мистецтво топіарію
Коли я, ще маленька дівчинка, вперше провела рукою по стрижених кущах, мою долоню дряпнули гострі краї гілок, а в ніс вдарив стійкий аромат туї. Зачарована, я довго не могла відірвати погляд від конусів, куль і квадратів, що оточили мене у парку невеличкого курортного містечка. Мені здавалося, нібито я потрапила в казку і серед листя неодмінно розгледжу усмішку Чеширського Кота.
Крок за межу: магічне мистецтво уїчолі
Сліпучі сполохи давнього знання в різнобарвних переливах бісеру і пряжі на мозаїках індіанців уїчолі спрямовують фантазію у безкінечну подорож гілками світового древа. Духовні образи набувають плоті у вигадливих орнаментах, що супроводжують селянина-мексиканця на всіх етапах життєвого шляху.
Смачна Японія: скуштувати країну на зуб
Морозиво зі смаком конини, мариновані комахи, риба зі смертельною отрутою – японській кухні є чим дивувати, вражати й шокувати. І чесно кажучи, перелік цих страв не завжды сприяє апетитові. Але ми не женемося за екзотикою. Істинний гастротуризм – це спроба збагнути менталітет і відчути національний колорит через традиційну кухню...
Оце так сервіс! Японське таксі
Найперше, з чим має розібратися кожен турист, опинившись у новій країні – це із транспортною системою. Часто вона здається складною і заплутаною, і щоб збагнути її, потрібні тижні, а може, й місяці. Наша читачка Наталія Усенко побувала в Японії і ділиться своїми враженнями про найбільш комфортний і безпечний транспорт у світі.
Стражі морів: вражаючі маяки світу
Слово «маяк» викликає красиві асоціації: морські пригоди, шторми, величезні кораблі. І ми хочемо не розвіяти ці думки, а навпаки підкинути хмизу у вогонь. У світі їх безмежна кількість, вони вражають своєю красою та неповторніст. Сьогодні ділимося з вами п’ятіркою найдивовижніших маяків!
Камасан: Поселення із шедеврами на Балі
Балі – одне з найпопулярніших місць для зимівлі. Океан, вулкани, чудова природа й екзотичні фрукти... Але є ще одна причина, про яку мало хто знає – унікальне арт-село Камасан, що дало початок однойменному балійському живопису. Про нього ми і розкажемо сьогодні на сторінках OUTLOOK.
Departure: Сатояма
У Японії є містечко, жителі якого дуже довіряють одне одному. Довіряють настільки, що п’ють воду з одного джерела, котре протікає через їхні оселі, ще й миють там посуд після їжі. Сатояма, що у перекладі означає ідеальне місце для життя в гармонії з природою, розташоване у північній префектурі Гіфу, ізольованій від решти світу гірськими вершинами і рисовими полями.
Пробере до кісток: найкращі фестивалі мистецтва з криги та снігу
Кригу і сніг з давніх-давен люди використовували для створення різних фігур та об'єктів, і лише в 60-х роках минулого століття ця майстерність оформилася в цілий напрям, ставши частиною ленд-арту! Найбільше зимових шедеврів створюють на спеціалізованих фестивалях, про які ми розповімо нашим читачам.
У Києві відкрилась виставка азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва
24 грудня за ініціативою та за підтримки Посольства Азербайджанської Республіки в Україні у Національному музеї Тараса Шевченка відкрилась виставка робіт відомого азербайджанського художника-килимаря Ельдара Гаджиєва. Серед гостей були присутні заступник міністра культури України Ростислав Карандеєв...
Скляний handmade
Ексклюзивні скляні вази та ялинкові іграшки, наявні всього в одному-двох екземплярах, окрім високої ціни, найчастіше об’єднує ще й унікальна технологія виготовлення, якою володіють представники рідкісної професії – склодуви. Історія цього ремесла триває вже протягом кількох тисячоліть, а деякі старі таємниці handmade-виробництва досі зберігаються під грифом секретності.
Ручна робота: персидські килими
У ті часи, коли перським воїнам не було рівних, а їхній силі підкорилися Римська імперія та Аравійський півострів, з-під пальців майстринь народу-переможця вийшов перший шедевр. «Весняний килим» став найдорожчим в історії людства. Він символізував владу і міць персів, а його краса оповідала про божественне походження царя Хосрова І.
Вісім новопризначених послів вручили вірчі грамоти Президенту України
У четвер, 9 грудня, новопризначені Надзвичайні та Повноважні Посли Алжирської Народної Демократичної Республіки, Боснії і Герцеговини, Грузіїі, Домініканської Республіки, Нової Зеландії, Республіки Сенегал, Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка та Японії вручили вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському.
Перфекціонізм – справа ювелірна
Сумні очі старого за вікном уважно стежили за революційною пожежею, яка охопила Петроград. Вогонь поширився на справу всього його життя – гордовита чотириповерхова будівля задихалася від крикливих комісарів і матросів, присутність яких здавалась грубим жартом після попередніх відвідувачів.
Усе велике починається з малого: Арт-проекти ентузіастів
Багато місць, відомих сьогодні на весь світ, було створено купкою ентузіастів без грошей і сторонньої допомоги. Ці люди жили ідеями і робили все, щоб втілити їх у реальність. Офіційною датою появи стріт-арту вважається 1942 рік, розпал Другої світової війни. Саме тоді один креативний працівник детройтської фабрики на прізвище Кілрой почав писати фразу «Kilroy was here»
Тіні в раю: Як сучасне мистецтво дивує любителів оригінального
Грань між тінню і світлом така ж контрастна, як між сном і дійсністю. Тому художники використовують обидві речі, щоб досягти балансу в картині. Пейзажі, портрети, натюрморти… ніщо не обходиться без боротьби протилежностей. Утім, є особливо хитрі майстри своєї справи, котрим світло не потрібне. Достатньо самої тіні.
Кабукі: тернистий шлях квітки
Традиційний японський театр кабукі завжди лишався загадкою для європейського менталітету: зрозуміти спектакль без підказок гіда може хіба що спеціаліст з культури Країни вранішнього сонця. Слово «кабукі» у перекладі значить «майстерність пісні і танцю». Чому не оперета? Суть постановки не зводиться до музичної вистави...
Мистецтво Патрика Кабрала: папір як символ крихкості світу
Незалежний художник родом із Філіппін Патрик Кабрал завойовує світ своїми незвичними арт-роботами. Його творіння – це новаторство, що поєднує в собі вікові традиціїкаліграфії й суперсучасні 3D-технології. Його мистецтво - спосіб змінити світ на краще як за допомогою естетики, так і шляхом виконання соціальної місії.
Не лише в центрі цікаво. Спальні райони світу
Мало який мандрівник під час своїх нетривалих подорожей вибирається кудись далі центру міста, де розташований його готель. Якщо ж «дислокація» – ще й мегаполіс, то такі поїздки відкладають «до кращих часів». А дарма, адже саме у спальних районах можна подивитися на незнайому країну очима її жителів, що куди пізнавальніше за екскурсії «галопом» замками і площами.
Рисові поля: Злаки неземної краси
- Чи не хочете покуштувати рису? - таким питанням зустрічають гостей в Китаї. А якщо господарі виявляться ще і фермерами, вони можуть запросити вас на незвичайну екскурсію і покажуть шедевр природного мистецтва. Рис, який ми часто вживаємо в їжу, не замислюючись про його естетику, в момент вирощування нагадує ковдру, виткану з різнокольорових клаптиків...
Закрыть
Outlook facebook page