RU  UK  EN
Статьи  >  Відвідай  >  Фолкерк: привіт з шотландської провінції

Фолкерк: привіт з шотландської провінції

Автор: 14.12.2020 | Шотландія, цікаво
Шотландія, з її похмурим і освіжаючим кліматом, знаменитим чудовиськом Лох-Несс і прекрасним віскі, вже давно вважається улюбленицею досвідчених мандрівників. Однак навіть знавці, рідко вибираються далі Глазго і Едінбургу, хоча саме між ними лежить маловідоме місто Фолкерк, про який наша сьогоднішня розповідь.

Священна Римська імперія, що була колись величезною державою, простягалася і до британських територій, де як раз-таки поселення Фолкерк грало найважливішу роль в оборонній політиці. Саме тут, з каменю і торфу, був побудований знаменитий редут Вал Антоніна, який оберігав північні кордони імперії, тому саме місто - один з найдавніших на Туманному Альбіоні. Сьогодні Фолкерк - адміністративний центр однойменної області, що розташована між Глазго і Едінбургом, приблизно за півгодини їзди від кожного, що дозволяє називати цю історично значущу для Шотландії територію, ідеальною для поїздки на уїк-енд.

Крім того, що в околицях сучасного міста відбувалися масштабні битви, як міжнародного значення, так і британські міжусобиці, тут величезна кількість пам'ятних об'єктів - фортеці, музеї під відкритим небом, етносела. Ці землі вважаються священними, оскільки саме тут кувалася шотландська незалежність, при чому як політична, так й індустріальна - область вважається колискою чавунної промисловості, що дозволила країні міцно стати на ноги в 18-му столітті. Кожен шотландець вважає своїм обов'язком зробити паломництво сюди, віддавши данину пам'яті нащадкам, які зробили для країни чимало.14029995490441505060.jpgФото peapix.com

Тому Фолкерк - один з лідерів внутрішнього туризму. У наші дні він затишний і сучасний, як для провінційного містечка з 30-ти тисячним населенням, з відмінними пабами, ресторанами національної кухні і якісними міні-готелями та сімейними пансіонами. Майже вся житлова місцева нерухомість - це старовинні кам'яні особняки і будинки, побудовані ще кілька століть назад, тому провівши тут вихідний, насолоджуючись величчю стін і теплом, що виходить від каменів, неможливо не перейнятися духом Шотландії. Саме в такому типовому для неї візуально і ментально місті, найкраще дізнаєшся цю країну. При всій повазі, Глазго та Единбург - це великі туристичні міста, в чомусь навіть мегаполіси, де завжди багато іноземців, а на кожному кроці добре відомі в світові торгові марки, мережі фастфудів і білборди. Фолкерк ж зовсім інший, автентичний. До речі, саме тут видається найпопулярніша у всій країні газета - тижневик FalkirkHerald, що, напевно, теж не просто так.falkirk.jpgФото scotland.org

Є тут й інші пам'ятки, наприклад, парк і розкішний особняк Callendar. Весь цей комплекс був побудований ще в 14-му столітті, в стилі французького Ренесансу. Під час візитів до Шотландії, тут зупинялися, напевно, всі значущі для Британії персони - королеви Мері і Вікторія, Олівер Кромвель, Уїнстон Черчилль і багато інших. Величезна і доглянута територія, є не тільки улюбленим місцем відпочинку городян, але і майданчиком для літніх фестивалів, театру на відкритому повітрі і піротехнічних шоу. Обов'язковою для фотографій вважається шпиль Фолкерк. Він розташовується неподалік, на Хай-стріт, вулиці, прокладеної ще в 1814-му столітті, і зображеній на емблемі місцевого футбольного клубу.

Читайте також: Departure: Единбург

Не менш вражаючий пам'ятник минулого - руїни вже згаданого нами Вал Антоніна. Сьогодні всі бажаючі можуть помилуватися цими масштабними руїнами, довжиною в 63 кілометри. Їх висота і сам стан укріплень різняться - десь краще збереглося, десь - гірше. Середні показники параметрів - 3 метри вгору, 5 метрів вшир. Розмах оборонної лінії вражає, так що оглядаючи те, що відбулось до наших днів, хочеш не хочеш замислюєшся про запеклі битвах і велич Священної Римської імперії.reflection-Falkirk-Wheel-Scotland-1161615-wallhere.com.jpgФото wallhere.com

І все ж, найбільш відомими у всьому світі, «must see» об'єктами Фолкерк є сучасні споруди. Перша з них - унікальний суднопідіймач «Колесо». Це грандіозний твір інженерної думки виконує найважливішу логістичну функцію - з'єднує водні канали Форт-Клайд і Юніон, за допомогою чого можливо судноплавний шлях, сполучення між Глазго і Едінбургом. Дивитися за роботою цього велетня, лежачи неподалік на галявині - справжнє задоволення, а якщо дізнатися хоча б трохи про «начинку», то стає дізнаєшься, що для того, щоб підняти або опустити один корабель, потрібно всього 1,5 кВт енергії, що рівнозначно кип'ятінню води одночасно в 8-ми електрочайниках. Така користь для судноплавства, при таких низьких витратах можлива лише завдяки геніальній продуманості об'єкта. Не дарма його автори вдостоєні десятків нагород, а сам підйомник, запущений в експлуатацію в 2002-му році, в своєму роді єдиний і неповторний у всьому світі.5c5b18fd0900e.jpeg
Фото 1zoom.me

Іншим пам'ятником високої інженерії і мистецтва є гігантські коні Келпі - значущі фігури для шотландської міфології. Їх автор - скульптор Енді Скотт мріє створити навколо них цілий парк подібних об'єктів, зробивши його головною визначною пам'яткою міста. Ця 400-тонна композиція вже сьогодні притягує тисячі туристів, оскільки нею можна не тільки милуватися, але і використовувати в якості оглядового майданчика - з вершин відкриваються фантастичні види. Та й самі прогулянки по «нутрощами» теж дуже цікаві. За задумом Скотта, Келпі повинні символізувати одночасно і міць Фолкерк як промислового центру, так і його селянське минуле, серед багатої природи ... Як бачимо, Шотландія, це не тільки дві її столиці. Щоб спростувати це, досить просто проїхати в бік каналів Форт-Клайд і Юніон і на власні очі побачити чудове і креативне місто з багатими минулим і однозначно, великим майбутнім.

Головне фото reddit.com

Вам это будет интересно:
Departure: Інвернесс: у пошуках Нессі чи бодай славного віскі
Замок Макбета, гори, душевні паби з апетитними закусками, ароматні віскокурні і, звісно ж, знамените чудовисько озера Лох-Несс. Усе це – в одному місці, шотландському Інвернессі та його околицях. Значно поступаючись у плані туризму Абердину та Единбургу, не кажучи вже про Глазго, Інвернесс залишився автентичним містом з британської глибинки.
Проводжаючих просимо залишити вагони: найцікавіші поїзди планети
Незважаючи на безупинний розвиток авіатранспорту, багато людей по всій планеті все ще люблять з різних причин подорожувати поїздами. І хай у більшості поїзд асоціюється з повільним пересуванням, у порівнянні з літаками, і комфортом у найкращому випадку рівня минулого століття...
Departure: Единбург
Якщо ви бачите похмурі коричневі будівлі, бурі автобуси, затягнуте сірими хмарами небо, а від самого ранку мжичка, та така, що парасоля не рятує від цілковитого промокання, ваша мрія здійснилась: ви в Единбурзі! Але є і гарна новина. Саме в цьому місті найкращі паби, майже немає безробіття і найбільша у світі кількість пам’яток архітектури.
Розчарування туристів: від Франції до Македонії
Ейфелева вежа, на думку Гі де Мопассана, – просто величезна залізна потвора в центрі Парижа. А романтична шекспірівська Венеція, подейкують, суцільний "смітник" з гострим смородом нечистот по всьому місту. Ми розізнали у бувалих тревелманів, які з ними траплялися розчарування в далеких подорожах.
Недорого і креативно: найоригінальніші хостели світу
Прийнято вважати, що хостел – це як іззовні, так і зсередини дуже скромне і просте місце для бюджетної ночівлі. Утім, якщо добряче пошукати, серед них можна виявити такі, що затьмарять своєю оригінальністю п’ятизіркові готелі.
«ЗА ГОДИНУ ДО» телеефіру на 1+1
OUTLOOK продовжує серію матеріалів «ЗА ГОДИНУ ДО» і спеціально для вас наша команда прокинулася раніше всіх і вирушила в гості на канал 1+1, де з ароматом бадьорої кави і першими променями світанку до випуску готується одне з найпопулярніших ранкових шоу України «Сніданок з 1+1 ».
Поцілунки, граффіті, боді-арт. Найдивніші протести світу
Замість лайок та образ – поцілунки, замість гучних гасел – люди-напівфабрикати, замість декларацій – картини на власному тілі. OUTLOOK розкаже про найбільш креативні протести.
Закрыть
Outlook facebook page